Nieuws
0

Max Planck Center op UT-campus

Mischa Brendel

De Universiteit Twente en het Duitse Max Planck Instituut gaan samenwerken op het gebied van vloeistofdynamica.

Deze samenwerking uit zich in het openen van het Max Planck Center for Complex Fluid Dynamics op de UT-campus, nog voor het einde van het jaar. Het betreft het eerste Max Planck Center in Nederland en de onderzoeksfocus ligt op complexe verschijnselen in de vloeistofdynamica, variërend van nanodruppels tot turbulentie op heel grote schaal. Vanuit Nederland ondersteunen de NWO en stichting FOM de samenwerking.

Vloeistofdynamica is een breed onderzoeksgebied, variërend van de scheepvaart tot inkjet printers. In het Max Planck Center verenigen zich vier instituten. Vanuit de UT zijn dit de groepen Physics of Fluids en BIOS Lab-on-a-chip; vanuit het Max Planck Instituut gaat het om Dynamik und Selbstorganisation (dynamica en zelforganisatie) en Polymerforschung (polymeerwetenschappen).

‘Samen hebben we een zeer krachtige infrastructuur voor experimenten. Zo kunnen we volledig ontwikkeld turbulentieonderzoek doen in de ‘Twente Taylor-Couette opstelling’ in Twente en de ‘U-Boot’ in Göttingen. De Duitse collega’s beschikken over een hogedrukwindkanaal en wij over een ultrasnelle camera, de Brandaris’, aldus prof.dr. Detlef Lohse, hoogleraar vloeistoffysica aan de UT.

Prof. Eberhard Bodenschatz, directeur van het Max Planck Instituut in Göttingen vult aan: ‘Naast de wetenschappelijke samenwerking en het delen van faciliteiten, gaat het ons in het nieuwe Max Planck Center vooral ook om het aantrekken van jonge getalenteerde wetenschappers.’

De UT intensiveert ook de samenwerking met een ander Duits instituut: volgende maand opent het Project Center van het Fraunhofer Institut op de UT-campus. Dit centrum richt zich op ontwerp en productie van complexe high tech-systemen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×