Nieuws
0

Mega-ontziltingsinstallatie in Israël

Teake Zuidema

Dankzij een uitgekiend ontwerp en schaalvergroting levert een Israëlische onziltingsinstallatie drinkwater voor € 0,52 per m3, drie keer goedkoper dan de huidige installaties.

Volgens het tijdschrift Global Water Intelligence kunnen alle ontziltingsinstallaties in de wereld in 2015 per dag zo’n 100 miljoen m3 drinkwater leveren. De meest gebruikte technologie is omgekeerde osmose (reverse osmosis, RO), waarbij zeewater onder druk door membranen wordt geperst. Een nieuwste ontziltings­installatie in Californië (capaciteit
190.000 m3 per dag) levert water voor
€ 1,50 per m3. Deze technologie kost echter veel energie en is daarom erg duur. Het wachten is volgens experts vooral op nieuwe materialen voor de membranen.

Maar het kan anders. Sorek, Israëls nieuwste ontziltingsinstallatie bij Tel Aviv, levert drinkwater voor € 0,52 per m3 . Die lage prijs komt niet door een nieuwe technologie – Sorek benut ook RO – maar door de enorm grote capaciteit (627.000 m3 per dag) en een uitgekiend ontwerp. De diameter van alle drukbuizen is verdubbeld naar 40,6 cm. Hierdoor is minder hardware nodig en een kleiner oppervlak. Ook efficiëntere pompen, geavanceerde membranen en het terugwinnen van energie drukken de kosten. Sorek voorziet 1,5 miljoen Israëlische huishoudingen van water.

Er is wereldwijd een trend om ontzilting ook te benutten bij waterverslindende mijnen en industrieën. Ras Al Khair in Saudi-Arabië, de grootste installatie van de wereld, levert per dag 1 miljoen m3 water aan een nieuw industrieel complex. Ras Al Khair gebruikt zowel omgekeerde osmose als multistage flashing, een destillatietechniek. Chili wil alle mijnoperaties in de kurkdroge Atacama woestijn – waaronder de grootste kopermijn in de wereld – verplichten om ontzilt zeewater te gebruiken.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×