Nieuws
0

Microcamera voor wegwerp-endoscoop

Indra Waardenburg

Wetenschappers van het Fraunhofer-instituut in Duitsland hebben in samenwerking met beeldsensorfabrikant Awaiba een microcamera ontwikkeld die vanwege de lage productiekosten geschikt is voor een wegwerp-endoscoop.

De nieuwe micro­camera is een kubieke millimeter groot en is in staat om scherpe beelden met een resolutie van 62.500 pixels te produceren. De huidige endoscopen zijn erg duur en hebben als nadeel dat ze na gebruik moeten worden gereinigd. Het gebruik van een goedkope wegwerp-camera maakt dat laatste overbodig.

 

De onderzoekers kunnen met behulp van een nieuwe productiemethode de camera goedkoop produceren. Een digitaal camerasysteem bestaat uit twee delen: een lens en een sensor, bestaande uit beeldpunten. Via elektrische contacten op de beeldpunten wordt het beeld verstuurd naar een processor en uiteindelijk een opslagmedium. Deze elektrische contacten werden eerder één voor één aangebracht op de beeldpunten; met 28.000 stuks per sensor nam dit redelijk wat tijd in beslag. Met de nieuwe productiemethode zijn de onderzoekers in staat om deze elektrische contacten in één keer aan te brengen, waardoor het productieproces sneller verloopt.

 

Awaiba verwacht de endoscoop, die enkele euro’s zal gaan kosten, in 2012 op de markt te kunnen brengen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×