Nieuws
0

Micronaalden voor medicijninjectie

Christian Jongeneel

Onderzoekers van Purdue University hebben een micropomp ontwikkeld die gebruikt kan worden om medicijnen via minuscule naalden in het lichaam te injecteren.

Bijzonder is dat het pompje werkt op lichaamswarmte.

 

Hij bevat een vloeistof (een fluorkoolstofverbinding) die kookt bij lichaamstemperatuur. Het pompje is samen met de naalden in een blokje vervat, dat tegen de huid geduwd wordt. De naalden dringen dan door de huid, terwijl de warmte van de aandrukkende vinger de vloeistof aan de kook brengt, zodat deze uitzet. De kokende vloeistof drukt tegen een membraan, waarachter zich de medicijnen bevinden, die daardoor de naalden en dus de huid ingeduwd worden.

 

Het blokje, bedoeld voor eenmalig gebruik, zou de leemte kunnen vullen tussen pleisters en injectienaalden. Slechts een fractie van de medicijnen die niet oraal ingenomen kunnen worden, kunnen via een pleister de huid passeren. Injectienaalden zijn omslachtig en vragen oefening van de gebruiker. Het blokje valt door iedereen tegen de huid te zetten en doet zijn werk in twintig seconden. De naalden, met een doorsnede van twintig micron, zijn bovendien zo klein dat ze geen pijn veroorzaken. Details over de werking van het pompje worden gepresenteerd op een congres in oktober in Groningen.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten