Nieuws
0

Microscopie op topniveau

Patrick Marx

De Universiteit Maastricht opende begin juli het Institute of Nanoscopy voor licht- en elektronenmicroscopie.

Paradepaardje van het instituut is een van de wereldwijd vijf Tecnai Arctica elektronenmicroscopen van FEI uit Eindhoven. Het Instituut richt zich vooral op biomedisch onderzoek, bijvoorbeeld naar de manier waarop de tuberculosebacterie zijn ziek­makende werk doet.

De microscoop staat nog open en bloot in het laboratorium, waardoor de techniek zichtbaar is. Fotograferen mag niet, want foto’s zouden de concurrentie op ideeën kunnen brengen. De microscoop schiet met een vermogen van 200 kV een elektronenbundel op een object om details met een optische resolutie van 0,23 nm zichtbaar te maken. ‘Dit is bijna tot op het niveau van atomen, genoeg om structuurveranderingen in eiwitten zichtbaar maken die optreden als gevolg van een ziekte of na het binden van een medicijn’, aldus Wim Voorhout van FEI.

Het laboratorium maakt als eerste in de wereld gebruik van een werkstraat voor correlatieve microscopie, die de combinatie van beelden van meerdere microscopen mogelijk maakt. Zo komen bijvoorbeeld eiwitten in beeld, gefotografeerd met een fluorescentiemicroscoop en de cellulaire structuren waarin de eiwitten werken, zichtbaar gemaakt met een elektronen­microscoop.

Gedurende het hele onderzoek ligt een preparaat op één gemerkte preparaathouder. Met de merktekens kunnen zowel licht- als elektronenmicroscopen de coördinaten van een object met nanometer precisie terugvinden. Hierdoor passen alle gemaakte beelden naadloos op elkaar.

De Universiteit Maastricht en FEI werken al langer samen aan de technische ontwikkeling van elektronenmicroscopie. Maastrichtse onderzoekers ontwierpen apparatuur voor het maken van preparaten die FEI nu verkoopt.

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×