Nieuws

Microsure haalt € 38 miljoen op voor zijn microchirurgische robot MUSA-3

Microsure heeft € 38 miljoen aan ontwikkelingskapitaal opgehaald in een Serie B2 investeringsronde. Met deze financiering wil het bedrijf zijn nieuwste microchirurgische robot MUSA-3 klaarmaken voor klinische studies en goedkeuring door de FDA in de VS en CE-markering in Europa. De MUSA-3 is een revolutionair apparaat dat microchirurgen meer precisie, stabiliteit en controle biedt dan ooit tevoren.

Wat is de MUSA-3?

De MUSA-3 is de derde generatie microchirurgische robot van Microsure, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Maastricht University Medical Center. De MUSA-3 bouwt voort op het succes van het prototype MUSA-2, dat al gebruikt is om ongeveer 50 patiënten te behandelen in verschillende klinische studies.

De MUSA-3 biedt verbeterde beweeglijkheid en een grote werkruimte, tremorreductie voor verbeterde precisie en naadloze integratie met bestaande micro-instrumenten van verschillende bekende topmerken. De MUSA-3 kan gebruikt worden in een breed scala aan chirurgische procedures, zoals reconstructieve chirurgie, neurochirurgie, oogheelkunde en vasculaire chirurgie. De MUSA-3 combineert comfort voor de chirurg met verbeterde ergonomie, waardoor chirurgen kunnen werken vanaf een chirurgische console met digitale exoscopen of hybride chirurgische microscopen.

Waarom is de MUSA-3 belangrijk?

De MUSA-3 kan een revolutie teweegbrengen op het gebied van de open microchirurgie, die zich richt op het herstellen van beschadigde of ontbrekende weefsels door middel van het verbinden of transplanteren van kleine bloedvaten en zenuwen. Deze vorm van chirurgie is zeer complex en vereist een hoge mate van vaardigheid, precisie en concentratie van de chirurg.

De MUSA-3 kan de chirurg ondersteunen door het filteren van handtrillingen, het vergroten van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de vermoeidheid. Dit kan leiden tot betere uitkomsten voor de patiënten, zoals een sneller herstel, minder complicaties en een betere kwaliteit van leven.

Wie zijn de investeerders?

De Serie B2 investeringsronde werd geleid door kineo, een nieuwe investeerder die gespecialiseerd is in medische technologie. Andere nieuwe investeerders zijn onder meer het European Innovation Council Fund (EICF), Invest-NL en verschillende prominente particuliere investeerdersgroepen.

Ook belangrijke bestaande aandeelhouders droegen bij, waaronder deep-tech venture capital bedrijf Innovation Industries, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij BOM, particuliere investeerders Ten Cate Investerings Maatschappij (TCIM), Venturing Tech, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Microsure Founders. Als onderdeel van deze financieringsronde zal Kreske Nickelsen van kineo toetreden tot de raad van commissarissen, waardoor het bestuur van Microsure verder wordt versterkt.

Sjaak Deckers, CEO van Microsure, over de investeringsronde:


“We zijn zowel onze nieuwe als onze bestaande investeerders zeer dankbaar voor hun steun. De financiering zal ons in staat stellen om onze baanbrekende technologie verder te ontwikkelen en patiënten wereldwijd innovatieve oplossingen te bieden via ons MUSA-3 robotsysteem.”

Wat zijn de volgende stappen?

Met deze financiering zal Microsure de ontwikkeling van zijn nieuwste microchirurgische robot MUSA-3 afronden voor klinische studies, gevolgd door goedkeuring door de FDA in de VS en CE-markering in Europa. Het bedrijf verwacht dat de MUSA-3 in 2024 op de markt zal komen. Microsure heeft ook een overeenkomst voor activafinanciering gesloten met kineo, waardoor Microsure aantrekkelijke leasingopties kan aanbieden aan ziekenhuizen die MUSA-3 willen gebruiken.

Wat zeggen de experts?

De MUSA-3 wordt alom geprezen door vooraanstaande experts op het gebied van microchirurgie. Prof. Neligan, een wereldberoemde plastisch chirurg en auteur van het standaard handboek over plastische chirurgie, zei: “De MUSA-3 betekent een grote sprong voorwaarts voor ons vakgebied. Het zal de mogelijkheden en de toegankelijkheid van microchirurgie aanzienlijk vergroten, waardoor meer patiënten kunnen profiteren van deze levensveranderende ingrepen.”

Prof. Schols, hoofd van de afdeling plastische chirurgie in het Maastricht University Medical Center en een van de eerste gebruikers van de MUSA-2, zei: “De MUSA-3 is een indrukwekkend apparaat dat de kwaliteit en de veiligheid van microchirurgie naar een hoger niveau tilt. Ik kijk ernaar uit om de MUSA-3 te gebruiken in onze kliniek en om deel te nemen aan de klinische studies.”

Onderwerp:
AutomatiseringGezondheidszorgRobotica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×