Nieuws
0

Miljoenen voor Marker Wadden

René Didde

Langs de Houtribdijk wordt een Wadden-eilandachtige zone van vijf kilometer lang en twintig kilometer breed aangelegd, de Marker Wadden.

Het project van Natuurmonumenten kreeg vorige week dertig miljoen euro van de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur en Milieu (I&M). Het kabinet trekt in 2013 voor heel Nederland tweehonderd miljoen euro uit voor robuuste natuur. Eerder al kreeg Marker Wadden vijftien miljoen euro van de Nationale Postcodeloterij.

De basis is ‘bouwen met de natuur’ door troebel slib uit het Markermeer/IJmeer weg te vangen in een geulen- en slenkenstelsel dat speciaal in de waterbodem wordt aangelegd. ‘Mede door de windgestuurde waterstroming in het ondiepe Markermeer wordt het zeer lichte slib via het aflopende geulenstelsel naar een diepe put vlak voor een atol gevoerd’, zegt projectdirecteur Roel Posthoorn van Natuurmonumenten. ‘De rand van het atol wordt gemaakt met zand en klei die vrijkomen uit het geulenstelsel. Het slib wordt er door een baggerschip ingepompt. Doordat het zeer slap slib is, kost deze baggermethode weinig energie. De natuur verzorgt het transport gratis tot voor de deur door de stroming en de wind.’

Stukje bij beetje wordt de atol van ongeveer vijfhonderd hectare, in compartimenten verdeeld, gevuld. Na een jaar al ontstaat een korst op de nieuwe bodem in wording en kan de natuur zich gaan settelen. De bedoeling is dat de Marker Wadden uiteindelijk uit tien duizend hectare aan zandbanken, platen en met slib gevulde atollen bestaat. Volgens Natuurmonumenten zal het een natuurparadijs worden voor vogels en vissen en extensieve recreatie bieden voor watersporters en wandelaars.

Ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV tekent voor de uitwerking van de aanleg. De wijze waarop slib wordt ingevangen en hoe met dit ‘dikke water’ land wordt gemaakt, is nog nergens vertoond. Eenmaal beproefd in de showcase van de Marker Wadden kan de techniek evenwel een exportproduct worden dat in tal van slibrijke delta’s de ontwikkeling van ecosystemen, slibmanagement en landaanwinning kan bevorderen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×