Nieuws
0

Miljoenensubsidie voor quantumklokken

Marit Smeets

Het Europese consortium IqClock onder leiding van UvA-natuurkundige Florian Schreck krijgt € 10 miljoen om supernauwkeurige en kleine quantumklokken te ontwikkelen.

De nauwkeurigste klokken op dit moment zijn optische atoomklokken. Deze ‘tikken’ door gebruik te maken van de trillingen van atomen. De frequentie van deze trillingen is zo constant dat zelfs als de klok 14 miljard jaar zou lopen, de klok slechts een seconde verkeerd zou lopen. Maar deze klokken zijn zwaar, groot en ingewikkeld.

In een optische atoomklok wordt de frequentie van de trillende atomen overgebracht op een optische laser. Dat is lastig. In de voorgestelde quantumklok maken de trillende atomen zelf een laserstraal. Daarmee wordt een technische stap overgeslagen.

Het uiteindelijke doel van het 10 jaar durende project is om volledig transporteerbare optische klokken te maken, zodat ze bijvoorbeeld in satellieten kunnen worden gebruikt.

De subsidie voor IqClock komt van het Quantum Flagship-programma van de EU. Quantum Flagship heeft € 1 miljard te verdelen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×