Nieuws
0

Mindspeller van Imec helpt verlamden

Christian Jongeneel

Het Leuvense chipslab Imec heeft samen met de lokale Katholieke Universiteit en het Eindhovense Holst Centre een praktisch instrument ontwikkeld.

Daarmee kunnen mensen met zware handicaps (waardoor ze zich niet of nauwelijks kunnen bewegen) toch een computer besturen.

 

Dergelijke instrumenten bestaan al, maar zijn groot, duur en lastig in het gebruik. Ze volgen bijvoorbeeld de oogbewegingen van de patiënt, maar vergen veel inregelen en concentratie van de gebruiker.

 

Imec daarentegen kiest er met hun apparaat voor om direct de gedachten van de patiënt uit te lezen. Het instrument bestaat uit een badmuts met elektroden, gekoppeld aan een kastje met signaalverwerkingselektronica ter grootte van een luciferdoosje. Het doosje staat via wifi in contact met een pc, die patronen in het signaal analyseert.

 

De werking van het instrument is gebaseerd op de zogeheten p300-golven die in een elektro-encefalogram zichtbaar zijn. Deze golven zeggen iets over de reactie van mensen op wat ze zien of horen. Imec heeft software ontwikkeld die de patronen in de p300-golven relateert aan een gewenste actie. Analyse van p300-golven wordt op dit moment vooral ingezet voor leugendetectoren. Ook daarbij is de premisse dat de golf iets zegt over iemands gedachten.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×