Teake Zuidema
- Schok-elektrodialyse
- Scheidt zout en zoet water
Een aantal jaren geleden ontwikkelden onderzoekers aan de Stanford University een methode om kleine volumes van vloeistoffen te manipuleren met elektrische schokgolven. Onderzoekers van MIT passen dit nu toe in een filterloze technologie voor het ontzilten of zuiveren van water.
In het prototype stroomt vervuild of brak water door een kanaaltje tussen twee membranen. Het kanaaltje is gevuld met een poreus materiaal van aan elkaar gesinterde stukjes glas. Aan weerszijden van het kanaaltje zitten elektroden. Zodra een laag voltage op het systeem wordt gezet, ontstaat in het water een zone met veel ionen en een zone met weinig ionen.
Wanneer het voltage verder oploopt, genereren de geladen oppervlakken van het poreuze materiaal op een zeker moment een schokgolf die zorgt voor een complete splitsing: schoon water aan de ene kant, concentraat aan de andere kant. Beide stromen kunnen nu door een eenvoudige splitter in het kanaal van elkaar worden gescheiden.
Martin Bazant, de leider van het MIT-team, zegt dat deze schok-elektrodialyse in een continuproces 99 % van alle zouten uit het water verwijdert. Ongeveer 79 % van het water is dan schoon. Bazant meent dat de technologie ook gebruikt kan worden voor het reinigen van frackwater en ook, door het toepassen van de elektrische stroom, voor het elimineren van bacteriën.
Dr. Maarten Biesheuvel van Wetsus in Leeuwarden ziet goede mogelijkheden. ‘Je kunt in principe duizend van dat soort membranen op elkaar stapelen met steeds zo’n kanaal er tussen om toepassingen op industriële schaal te ontwikkelen’, aldus Biesheuvel. ‘Het is een robuuste technologie die een heel scala aan nieuwe mogelijkheden biedt om zeewater of brak water te ontzilten.’ Biesheuvel verwacht dat het nog wel een paar jaar zal duren voordat er een commerciële toepassing op de markt is.