Nieuws
0

MKB krijgt testtijd in bassin MARIN

Thomas van de Sandt

Vanaf 2014 biedt maritiem onderzoeksinstituut MARIN jaarlijks zes innovatieve mkb’ers gratis testtijd in een van zijn testbassins. Dat maakte directeur Bas Buchner bekend tijdens het r&d-seminar van het instituut op 19 september.

‘Dit initiatief is niet bedoeld voor bedrijven die hun schroef of romp willen optimaliseren. Het moet om echte innovaties gaan, zoals hele nieuwe voortstuwingsconcepten of energiesystemen aan boord’, lichtte Buchner toe.

Als voorbeeld noemt Buchner de dolfijnstaartvoortstuwing van mkb’er O-foil, die op een vergelijkbare manier bij MARIN is getest. ‘De O-foil heeft op basis van dit soort proeven echt een stap gemaakt. Die mogelijkheid willen we anderen ook bieden.’

Om hier structuur aan te geven en alle partijen gelijke kansen te bieden, schrijft Marin twee keer per jaar een ‘call’ uit voor drie projecten. MARIN selecteert op basis van de meest innovatieve en realiseerbare ideeën de partijen die twee weken gratis kunnen testen in het Concept Basin (200 m lang, 3,8 m breed en diep). Daarnaast geven experts van MARIN input over het concept en helpen zij de beste proeven te bedenken. 

De kennis die tijdens de proeven wordt opgedaan is voor de mkb’er zelf. MARIN, dat 90 % van zijn inkomsten uit de markt moet halen, krijgt ook geen overheidssubsidie voor het initiatief. Wat krijgt het er dan wel voor terug? Buchner: ‘Wij willen graag al in een eerder stadium meedenken met bedrijven met innovatieve ideeën, ook binnen het mkb. Kleine partijen kunnen dat in een vroeg stadium echter vaak gewoon niet betalen. Dit is onze manier om iets terug te doen. Bovendien is het gewoon leuk voor onze projectleiders.’

De eerste call voor begin 2014 sluit op 1 december 2013.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×