Nieuws
0

München investeert negen miljard in duurzame energie

Tjitske Ypma

München wil in 2025 alle stroom voor haar inwoners en bedrijven uit hernieuwbare bronnen halen en heeft op 21 oktober een eerste stap gezet door een aandeel van 49 procent te nemen in Vattenfall´s offshore windmolenpark DanTysk in de Noordzee. De investeringen tot 2025 bedragen in totaal negen miljard euro.

Het gemeentelijk energie-, water-, telecommunicatie- en openbaar vervoerbedrijf Stadtwerke München (SWM) haalt de investeringen in duurzame energie uit eigen middelen en een lening bij de bank. Om het risico te spreiden, kiest SWM voor een breed palet: van wind, zon, water en biomassa tot aardwarmte (geothermie).

 

De winning van stroom uit geothermie, waterkracht en biomassa gebeurt in München zelf, maar de grootste klappers worden gemaakt met offshore windmolenparken elders. Zoals het genoemde park DanTysk (288 MW), het windpark bij Liverpool (576 MW) of het park Global Tech I in de Noordzee ten Noorden van Duitsland (400 MW). In Noord-Oost Duitsland draagt SWM bij aan de financiering van veertien windparken op land met een vermogen van 78 MW.

 

Daarnaast wordt meebetaald aan een ambitieus zonnestroomproject in Zuid-Spanje: het parabool zonnestroom project Andasol 3, waarbij niet alleen direct licht maar ook de opgewekte warmte in stroom wordt omgezet. Die installatie heeft een capaciteit van 50 MW.

 

Volgens SWM wordt de stroom door de investeringen niet duurder: het stadsbedrijf financiert alleen projecten die rendabel zijn, doordat ze ondersteund worden met subsidies. ‘Er zijn ook een heleboel projecten afgevallen omdat ze niet rendabel zijn’, aldus woordvoerder Christian Miehling.

 

München had de projecten graag dichter bij huis gezocht, maar dan zou het doel van honderd procent hernieuwbaar in 2025 nooit gehaald kunnen worden. Omdat de Beierse stad nog wel hecht aan energievoorziening dichtbij huis, is er een apart Natuurstroom-product, waarvoor klanten 1,53 cent per kilowattuur meer betalen. Het geld van deze ‘Ökostrom’ wordt in de directe omgeving opnieuw geïnvesteerd, in solar- biogas- en waterkrachtprojecten.

 

Voorzieningszekerheid speelde wel een rol bij het besluit over te schakelen op duurzaam. ‘Maar het milieu was een belangrijker factor. En aangezien we een Europese energiemarkt hebben, geloven we dat we met deze investeringen ook bijdragen aan zelfvoorziening’, aldus Miehling.

 

Naast de projecten in stroom zet München ook in op duurzame warmte: het heeft zeshonderd kilometer warmteleiding waar bijna een kwart van alle 800.000 woningen op zijn aangesloten. Daarmee is dit het grootste warmtenetwerk van Duitsland, waarvan het grootste deel (zeventig procent) wordt gewonnen via WKK-installaties (die ook twaalf procent van de gebruikte stroom produceren). In de toekomst wil München hiervoor ook steeds meer geothermie inzetten.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×