Nieuws
0

Nanodeeltjes bestrijden MRSA

Mischa Brendel

Onderzoekers van ict-gigant IBM hebben samen met wetenschappers van het Institute of Bioengineering and Nanotechnology (IBN) in Singapore nanodeeltjes van een polymeer ontwikkeld die de meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) in het lichaam effectief bestrijden.

De MRSA-bacterie, ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie, is berucht omdat deze resistent is voor gangbare antibiotica. Conventionele antibiotica bestrijden micro-organismen door de cel binnen te dringen zonder de celwand en het celmembraan te beschadigen. Hierdoor is het voor bacteriën mogelijk een resistentie voor deze antibiotica op te bouwen. Het synthetische polymeer van IBM en IBN valt de celwanden en -membranen echter juist aan, waardoor de bacterie zich niet meer tegen medicijnen kan weren. Dit gebeurt door elektrostatische effecten die de nanodeeltjes op de bacterie hebben.

 

De nanodeeltjes van IBM en IBN veroorzaken, in tegenstelling tot veel antibacteriële polymeren, geen hemolyse (het uit elkaar vallen van rode bloedcellen). Bovendien zijn de nanodeeltjes biologisch afbreekbaar, wat in vivo gebruik mogelijk maakt, omdat ze het lichaam op natuurlijke wijze kunnen
verlaten.

Onderwerp:
ChemieElektrotechniekMateriaalkundeMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×