Nieuws
0

Nederland daalt op wereld-ict-ranglijst

Mischa Brendel

  • Beste mobiele dekking
  • Digitale businessmodellen

In het zestiende jaarlijkse  daalt Nederland van de vierde naar de zesde plaats. Deze lijst van het World Economic Forum (WEF) vergelijkt 139 economieën wereldwijd op basis van vermogen om ict in te zetten voor economische groei, innovatie, werkgelegenheid en maatschappelijk welzijn. Singapore leidt de top 3 wederom, daarachter volgen Finland, Zweden, Noorwegen en de VS.

Volgens prof. Henk Volberda, wetenschappelijk directeur van WEF-partnerinstituut INSCOPE en hoogleraar strategisch management aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit, wordt de daling mede veroorzaakt door de gestegen toegangskosten van ict in Nederland.

Ondanks deze hoge ict-toegangskosten is de economische en maatschappelijke impact van ict in Nederland erg hoog. Dit komt omdat burgers veel gebruikmaken van ict-diensten – de dekking van het Nederlandse mobiele netwerk is de beste van alle 139 economieën – en bedrijven ict veel inzetten voor de ontwikkeling van digitale businessmodellen.

Deze digitale businessmodellen zijn volgens Volberda steeds belangrijker voor de innovatie van bedrijven en winnen terrein op traditionele r&d en octrooien: ‘Het aanbieden van een digitale dienst, zoals de taxidienst Uber, vereist geen dure patenten. Ook een bedrijf als Philips biedt steeds vaker diensten aan. Denk aan de verlichting van de Parijse metro: Philips verkoopt niet zozeer een bepaalde hoeveelheid leds, maar geeft een lichtgarantie.’

‘Maar je moet niet te laat inhaken. Want dan is het bij voorbaat een verloren race. En dat moet de Nederlandse overheid inzien.’

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×