Nieuws
0

Nederland vraagt minder Europese octrooien aan, vooral dankzij Philips

Mark van Baal

Nederlanders hebben in 2010 opnieuw minder octrooiaanvragen ingediend bij het Europese Patent Office (EPO) dan het jaar ervoor, terwijl andere landen juist meer octrooiaanvragen deden. Is dit een teken dat de innovatiekracht van Nederland daalt?

Het EPO kreeg 7.119 patentaanvragen van Nederlandse bedrijven, ondernemers en uitvinders binnen in 2010, een daling van tien procent ten opzichte van 2009. Volgens Wouter Pijzel, directeur van de Nederlandse Orde van Uitvinders (Novu), is het dan ook niet goed gesteld met de innovatiekracht van Nederland. ‘In het recentste rapport van het World Economic Forum stegen we weliswaar naar de achtste plaats van meest concurrerende economieën, maar op het criterium innovatiekracht staan we vijftiende. Economisch doen we het goed, maar je moet economische kracht niet verwarren met innovatiekracht.’ De gevolgen van Nederlands lage positie op dit gebied, zullen volgens Pijzel pas over vijf of tien jaar te zien zijn. ‘Dan zul je ons zien wegzakken in de overall index.’

 

Dat de innovatiekracht van Nederland achteruit gaat, vindt Derk-Jan de Groot, manager octrooiverlening van NL Octrooicentrum, een voorbarige conclusie uit de EPO-cijfers. Nederland is als klein land jarenlang nummer drie van Europa geweest dankzij Philips.

 

Strategische verandering

Bestudering van de cijfers leert dat Philips volledig verantwoordelijk is voor de terugval van tien procent. Het bedrijf diende in 2009 2.556 aanvragen in en 1.765 in 2010. Het aantal Nederlandse octrooien die vooral van uitvinders, mkb-bedrijven en kennisinstellingen komen, is de laatste jaren juist gestegen van 2.450 in 2007 tot bijna 2.800 in 2010.

 

‘De daling van het aantal patentaanvragen van Philips in 2010 heeft vooral te maken met de strategische verandering in onze bedrijfsactiviteiten naar een bedrijf voor health & wellbeing’, zegt Björn Teuwsen, directeur communicatie Philips Intellectual Property. ‘Dit betekent bijvoorbeeld dat er minder patenten worden aangevraagd op consumentenelektronica en steeds meer op medische oplossingen. Hierdoor is er sprak van een tijdelijke afname van het aantal octrooiaanvragen. In 2011 zal dit weer toenemen.’

Onderwerp:
ElektrotechniekICTIndustriële automatiseringMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×