Nieuws
0

Nederlands ontwerp voor theater St. Petersburg

Thomas van de Sandt

Architect Ben van Berkel van UNStudio maakt samen met de bureaus Arup en Theateradvies het ontwerp voor een nieuw theatercomplex in het historische centrum van St. Petersburg.

Het theater wordt de thuisbasis van het dansgezelschap van choreograaf Boris Eifman. De Nederlandse inzending won de bijbehorende ontwerpwedstrijd van drie andere Europese teams.

 
Het Boris Eifman Dance Palace is een gezichtsbepalend onderdeel van een nieuw plein in de Russische stad. Het theater, dat 21.000 m2 beslaat, heeft een grote zaal voor duizend toeschouwers en een kleine zaal waarin driehonderd mensen passen.

 
De bouwhoogte is, typisch voor St. Petersburg, 28 meter. De transparante, driehoekige gevelpanelen zijn zodanig te verschuiven dat de mate waarin voorbijgangers naar binnen kunnen kijken varieert. Zo moet het gebouw uitnodigend zijn en komt er bovendien in ruime mate daglicht op toneel, in de werkplaatsen en de zes repetitiestudio’s.

 

Lees verder onder de afbeelding.

(beeld: UNStudio) 

Theateradvies houdt zich binnen het project bezig met de theatertechniek in beide zalen. Arup is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp, de bouwfysica, de brandveiligheid en het akoestisch ontwerp. Van het internationale ingenieursbureau zijn medewerkers van de kantoren in Amsterdam, Berlijn, St. Petersburg en Winchester bij het project betrokken.

De geplande oplevering van het theater is in 2014.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×