Nieuws
0

Nederlandse straat op World Expo Shanghai

Mischa Brendel

Op 1 mei gaat in Shanghai de World Expo 2010 van start. Het thema van dit jaar is ‘Better City, Better Life’ en richt zich op de ontwikkeling van leefbare steden in de 21e eeuw. Naar verwachting zal nog dit jaar 55 procent van de wereldbevolking in steden wonen.

Het thema is er een waar Nederland als sterk verstedelijkt land goed op in kan spelen. Om de bezoekers van de World Expo 2010 de Nederlandse ontwikkelingen op dit gebied te laten zien, heeft de Nederlandse overheid dit keer niet gekozen voor een klassiek paviljoen, maar voor een complete straat: Happy Street.

 

Het Nederlandse straatje in Shanghai oogt als een kleine stad van 28 huisjes in de vorm van een acht, het Chinese geluksgetal. De huisjes zijn gebouwd in verschillende bouwstijlen, waaronder ontwerpen van Gerrit Rietveld en replica’s van Zaanse en Haagse huisjes en van het smalste huis van Amsterdam. Happy Street is ontworpen door architect John Körmeling.

 

De huisjes worden ingericht door verschillende Nederlandse bedrijven, ontwerpers en instellingen. Ook tussen de huisjes staan verschillende objecten die demonstreren op welke gebieden Nederland innovatieve ontwikkelingen doet, al hebben niet alle producten direct te maken met verstedelijking.
Door de unieke opzet van het Nederlands paviljoen dit jaar is het een van de blikvangers van de World Expo. De eerste prijs is zelfs al binnen: in mei vorig jaar werd het huisje met een replica van de Herschel-ruimtetelescoop door de Chinezen verkozen tot het meest bijzondere huisje. Aan boord van de echte Herschel-ruimtetelescoop – die onderzoek doet naar het ontstaan van sterren, sterrenstelsels en planeten – bevindt zich het door SRON ontworpen instrument HIFI, een hoge-resolutie spectrometer. Het schaalmodel in Shanghai is vier keer kleiner dan het origineel.
Het prijswinnende huisje bevat niet alleen een replica van de Herschel-telescoop (van het Netherlands Space Office); het KNMI toont tijdens de expo met behulp van satellieten via een live feed beelden van de luchtkwaliteit in Shanghai zelf.

 

Ook ASML verzorgt de inrichting van een van de huisjes. Het hightechbedrijf toont ook een model, alleen betreft het hier een levensgroot model van een van de ASML-machines. Aan de buitenkant is normaal gesproken niet te zien wat er binnen in een chipmachine gebeurt. ASML projecteert daarom op de machine een animatie van de werking. Ook laat de videoanimatie zien hoe iedereen in het dagelijks leven omringd is door chips die met behulp van ASML-machines zijn gemaakt. Iedereen bezit wel een apparaat waar ASML in de productie bij betrokken is geweest. 

Philips heeft maar liefst twee stands in Shanghai en in totaal tien innovatiedemo’s. Met de stand ‘Social Eyes’ wil het bedrijf aantonen hoe ver het is met de ontwikkelingen van sensoren. In een teddybeer zijn ogen geplaatst die zo menselijk mogelijk zijn gemaakt. Dat slaat niet zozeer op het uiterlijk van de ogen, maar vooral op de bewegingen. Het project is bedoeld om gecombineerd te worden met een mensvriendelijke robotarm waar Philips Applied Technologies aan werkt en al operationeel heeft. De robotarm wordt ontwikkeld voor applicaties ter ondersteuning binnenshuis voor bijvoorbeeld invaliden. Dankzij de ‘menselijke’ sensoren zal de robotarm nauwkeurig kunnen werken en nog beter kunnen anticiperen op zijn omgeving.

 

De tweede stand van Philips betreft ‘Home Farming’. Het gaat hier om een kleine thuisboerderij die een deel van de dagelijkse voeding binnenshuis kan kweken. De Home Farm heeft veel weg van een open boekenkast met op de onderste ‘plank’ en aquarium met vissen en op de hoger gelegen planken diverse planten. Het betreft hier echter geen concept van een werkelijk te ontwikkelen product, maar Philips wil hiermee bewustzijn kweken voor het wereldwijde voedseltekort.

 

Een van de andere stands betreft ‘Bio Image’ van Virtual Proteins. Het bedrijf ontwikkelt bio-imaging techniek voor toepassing binnen de life sciences, waarmee bijvoorbeeld artsen in opleiding bepaalde operaties kunnen oefenen. Naast computersoftware bestaat het product van Virtual Proteins uit een kijker op een statief die wordt aangesloten op de computer, en een speciale 3D-pen. Wanneer er door de kijker gekeken wordt, verschijnt er een driedimensionaal beeld van bijvoorbeeld een echt hart vanaf CT-scans, dat met de pen gemanipuleerd kan worden. Andere modellen, zoals molecuulmodellen in medicijnonderzoek, kunnen ook worden gesimuleerd en geprojecteerd. 

TenCate heeft geen eigen huisje, maar demonstreert op de World Expo wel een speciaal brandweermannenpak dat bestaat uit verschillende lagen smart fabrics. De drie verschillende lagen zijn vuurwerend en beschermen tegen hoge temperaturen. In de toekomst wil TenCate sensoren in het pak – dat onder andere al gebruikt wordt door de vrijwillige brandweer van Nijverdal en door verschillende brandweercorpsen in de VS – integreren, die de drager kunnen waarschuwen wanneer de omgevingstemperatuur te hoog wordt.

 

Naast deze demo’s en ontwerpen van verschillende designers staat onder meer ook het Nuon Solar Team van de TU Delft op de World Expo. Zij tonen hun zonnewagen Nuna5 die tijdens de World Solar Challenge in oktober 2009 de tweede plaats behaalde.

 

Naar verwachting zullen circa zeventig miljoen bezoekers de World Expo in Shanghai aandoen. De Nederlandse overheid streeft er naar dat minstens vijf tot tien procent van dit aantal Happy Street zal bezoeken. De World Expo loopt van 1 mei tot en met 31 oktober.

 

www.holland-expo2010.nl

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×