Nieuws
0

Nederlandse zonneauto volgend jaar op de markt

Mark van der Heijden

De SQUAD Solar City Car zal in 2023 op de markt verschijnen; voorbestellen is nu al mogelijk. De compacte tweezits stadsauto laadt zichzelf op met zonne-energie en kan daarmee (op zonnige dagen) 20 km per dag rijden. Met extra draagbare Li-ion batterijen is een actieradius van 120 km mogelijk.

Squad Mobility is in 2019 opgericht door Robert Hoevers en Chris Klok. Beiden zijn voormalige Lightyear-medewerkers. Hoevers was daarnaast onder meer een van de initiatiefnemers van FIA Formula E, terwijl Klok eerder werkte voor Renault, Piaggio en PAL-V. Volgens hen zal de SQUAD Solar City Car de eerst verkrijgbare zonneauto ter wereld zijn. Lightyear zegt echter dit jaar al enkele zonneauto’s zullen te leveren.

De SQUAD overbrugt de kloof tussen auto’s en tweewielers, zo stelt het bedrijf. De auto mag vanaf 16 jaar bestuurd worden. Er is genoeg ruimte voor twee (lange) mensen plus bagage tot maximaal 68L (243L met een stoel ingeklapt). Echter, doordat de auto maar 2m lang en 1,2 m breed is, kunnen er drie Solar City Cars op een autoparkeerplaats parkeren.

Twee in-wheel motoren van 2kW elk geven de auto een topsnelheid van 45 km/h. Later zal ook een krachtigere versie in de L7-categorie (70 km/u) worden aangeboden. Actieradius van 20 km per dag is volgens Squad voldoende voor de gemiddelde City Car-gebruiker in de EU; die rijdt ongeveer 12 km per dag.

De wielen fungeren als natuurlijke bumpers, waardoor schade aan carrosseriedelen wordt voorkomen. Daarnaast heeft de SQUAD sterke, beschermende kooiconstructie en is de auto uitgerust met driepuntsveiligheidsgordels en een volledige crashstructuur vooraan en achteraan. De Solar City Car krijgt wordt ingedeeld in de L6e-categorie, lichte 4-wielige voertuigen.

De SQUAD is geoptimaliseerd voor deelplatforms. Hij is ontworpen om de slijtage van intensief gebruik te doorstaan. De eigenaar kan gebruik maken van diagnose op afstand. Ook biedt Squad 24/7 essentiële voertuiggegevens voor een efficiënt beheer van het wagenpark.

De auto is vanaf nu te bestellen, levering zal in 2023 plaatsvinden. De auto is te koop vanaf ongeveer 6250 euro exclusief btw of kan worden geleased.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×