Nieuws
0

Nevengeul van de Waal bij Nijmegen

Benno Boeters

De noordoever van de Waal bij Nijmegen ligt er nu kaal bij, maar volgend voorjaar gaan hier grote graafmachines aan de slag.

De bocht in de rivier, waar het water door een flessenhals van 350 meter breed moet – verderop is het winterbed gemiddeld duizend meter breed – krijgt er een nevengeul bij. Eind maart ging de gemeenteraad akkoord met het bestemmingsplan Ruimte voor de Waal.

De nevengeul wordt 3,5 km lang. De dijk die aan de kopse kant ligt (zie illustratie) is de oude dijk die tot 10,5 m plus NAP wordt afgegraven. Gemiddeld zeventien dagen per jaar, bij een afvoer hoger dan 4600 m3/s zal de ‘drempel’ overstromen, licht technisch manager ir. Wierdy de Haan toe. Bij een maximale afvoer van 16.000 m3/s, de maatgevende afvoer in het Ruimte voor de Rivier-project, zal door de nevengeul het waterpeil op zo’n 1,5 km ten oosten van Nijmegen 34 cm lager liggen.

De dijk wordt 350 meter in noordelijke richting verschoven. Grond uit de nevengeul is deels bestemd om het eiland dat ontstaat op te hogen. Dan blijft nog vier miljoen kuub over om naar elders te transporteren.

In het gebied is men nu nog bezig met het speuren naar explosieven, archeologisch onderzoek en de verplaatsing van kabels en leidingen. Op dit moment loopt de aanbesteding voor het gehele project en in de zomer volgt de gunning. Er komen drie nieuwe bruggen over de nevengeul. Daarnaast bouwt men nu al hard aan de nieuwe brug over de Waal, ‘de Oversteek’. Vorige maand opende een informatiecentrum over het project zijn deuren aan de Waaloever.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×