Nieuws
0

Nieuw lab voor efficiëntere centrales

Jan Willem Zwarteveen

Op 22 juni heeft de afdeling proces & energie binnen de faculteit werktuigbouwkunde, maritieme techniek en materiaalkunde van de TU Delft een nieuw energielab geopend. In dit nieuwe lab zijn nauwkeurige meting te verrichten aan brandstofcellen waarvan het elektrolyt uit vaste oxide bestaat (SOFC’s).

Een dag na de opening gaf de universiteit in samenwerking met Kivi Niria een symposium over SOFC’s, waarbij specialisten van de TU Delft, de Universiteit Twente, Imperial College Londen en ETH Zurich spraken over de toepassing en de onderzoeksuitdagingen op dit gebied.

Omdat het elektrolyt uit vaste oxide bestaat, is dit type brandstofcel erg flexibel. SOFC’s kunnen gevoed worden door uiteenlopende soorten brandstof, zoals aardgas, waterstof of biogas. Door oxidatie van de verschillende brandstoffen, wekt de cel elektriciteit en warmte op. De toepassing van dit type brandstofcel kan voor een significante efficiëntieverbetering zorgen in zowel kleinschalig als grootschalige energiecentrales, stellen de onderzoekers. Een andere toepassing van de techniek ligt op het gebied van wkk-installaties.

Ondanks de voordelen zijn SOFC’s tot nu toe nog niet toegepast. Zowel Siemens als ABB hebben na grote investeringen hun onderzoek op dit gebied stopgezet, onder andere vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. In Nederland hield ECN zich bezig met SOFC-onderzoek. Een gedeelte van dit lab is nu overgedragen aan de TU Delft.

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×