Nieuws
0

Nieuw netwerk voor NAVO in Afghanistan

Menno Steketee

De NAVO heeft een nieuw draadloos communicatienetwerk, het Afghan Mission Network (AMN), in gebruik genomen. AMN moet ISAF, de vredesmacht van de verdragsorganisatie in Afghanistan, in staat stellen efficiënter op te treden.

Om de indienststelling in te luiden, waren half juli honderden genodigden aanwezig op het NATO Command, Control and Communication Agency, het Haagse hoofdkwartier waar AMN grotendeels is ontwikkeld. Het AMN bestaat uit een snelle breedbandverbinding, gekoppeld aan een databank met relevante militaire informatie.

 

De troepencontingenten, afkomstig van 46 landen, hadden bij hun operaties in Afganistan tot op heden sterk te lijden onder de grote verscheidenheid aan systemen. Volgens de Italiaanse generaal Leonardo di Marco ‘stonden bij de commandanten te velde soms wel drie laptops op één bureau’.

 

Via de AMN-databank kunnen deelnemende landen informatie delen. Daarbij gaat het niet alleen om de beschikbaarheid van helikopters – wat relevant kan zijn voor de planning van operaties – of om historische gegevens over bermbommen. Ook kan, met een vertraging van slechts enkele seconden, videomateriaal van onbemande verkenningsvliegtuigjes via het netwerk worden opgevraagd.

 

Het is niet aannemelijk dat bijvoorbeeld de VS-troepen nu al hun militaire inlichtingen via AMN zullen vrijgeven, maar NAVO-functionarissen onderstrepen dat dit irrelevant is. Informatie die er voorheen niet of moeilijk opvraagbaar was, is nu met een muisklik op te vragen. ‘Die efficiëntie spaart levens.’

 

Uiteindelijk moet AMN worden overgedragen aan het nationale Afghaanse leger, maar Di Marco houdt zich op de vlakte over het tijdpad dat daarbij wordt gevolgd.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×