Nieuws
0

Nieuwe verkeersleidingpost Utrecht officieel geopend

Mischa Brendel

  • Dubbel uitgevoerd
  • Serious gaming

In Utrecht opende op 4 juni officieel de nieuwe verkeersleidingpost van ProRail. In deze verkeersleidingpost sturen de treindienstleiders van ProRail dagelijks het treinverkeer in de regio Utrecht in goede banen. De nieuwe post ligt in de Cartesiusdriehoek en treinreizigers tussen Utrecht en Gouda/Amsterdam kunnen deze zien; de oude post stond naast het stationsgebouw in Utrecht.

De nieuwe verkeersleidingpost telt drie etages. Op de eerste etage bevinden zich de entree en de stroomvoorziening van het gebouw. Deze stroomvoorziening is dubbel uitgevoerd om de werking van de systemen te waarborgen. Hetzelfde geldt voor de ict-voorzieningen, die zich ook op deze etage bevinden.

Op de tweede etage bevindt zich de 5 m hoge seinzaal met een oppervlakte van 1.000 m2. Tevens bevindt zich op deze etage een ruimte voor opleidingen via serious gaming. Hier staan dezelfde schermen als in de seinzaal om mensen uit het hele land op te kunnen leiden, maar deze zaal kan ook ingezet worden om systemen te ontwikkelen.

Om een situatie zoals deze zich voordeed met de brand in de oude verkeersleidingpost in 2010 te voorkomen, bevindt de nieuwe post zich buiten het ontruimingsgebied van Utrecht Centraal, zodat deze bij een eventuele ontruiming van het station kan blijven functioneren. Om diezelfde reden staat een deel van de ict-systemen in een apart datacenter. Naast een dubbel uitgevoerde stroomvoorziening heeft de nieuwe verkeersleidingpost twee eigen noodstroomvoorzieningen.

De verkeersleidingpost biedt ruimte aan circa honderd medewerkers. Deze medewerkers waren al in april naar de nieuwe verkeersleidingpost verhuisd. De nieuwe post is onderdeel van het nieuwe spoornetwerk rond Utrecht; de verbouwing van het stationsgebied moet eind 2016 voltooid zijn.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×