Nieuws
0

Nieuwe wateronthardingsmethode

Mischa Brendel

Een onderzoeker aan de TU Eindhoven heeft een polymeer ontwikkeld dat water onthardt zonder gebruik te maken van onthardingszout.

Omdat water geregeld een hoger calcium- en/of magnesiumgehalte heeft dan goed is voor bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers, wordt er aan dit water vaak onthardingszout toegevoegd, dat aan deze elementen bindt. Door dit proces ontstaat er een grauwe neerslag die de oorzaak is van de beruchte aanslag op de vaat.

Sjoerd van Nispen ontwikkelde als promovendus aan de TU/e in samenwerking met technostarter Afira en Wageningen University een polymeer dat calcium en magnesium bij lage temperatuur uit het water haalt en bij een hoge temperatuur weer afgeeft. Zo zouden vaatwassers en wasmachines met enige aanpassing deze elementen uit (relatief) koud water kunnen halen en het tenslotte weer afgeven aan het warmere afvalwater. Op 19 januari promoveerde Van Nispen op zijn onderzoek.

Momenteel is de milieuvriendelijker onthardingsmethode nog te duur om te concurreren met onthardingszouten, maar Afira werkt in een vervolgproject samen met Akzo Nobel en de TU Delft om de technologie goedkoper te maken.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×