Nieuws
0

Nieuwe winmethode voor blue energy

Rijkert Knoppers

De Universiteit Twente werkt aan een alternatieve methode voor het winnen van elektriciteit uit het mengen van zoet en zout water (blue energy).

De vermogensprestaties van het eerste prototype op basis van capacitieve omgekeerde elektrodialyse (CRED) zijn al vergelijkbaar met die van omgekeerde elektrodialyse (RED), dat wordt gebruikt voor de blue energy proefinstallatie op de Afsluitdijk.

‘CRED werkt in feite net als RED’, vertelt David Vermaas, die afgelopen week aan de Universiteit Twente op dit onderwerp promoveerde. In beide gevallen worden positieve en negatieve ionen van elkaar gescheiden met selectieve membranen, waarna uit dit ladingtransport elektriciteit wordt opgewekt. ‘Het verschil is dat er dankzij het gebruik van capacitieve elektroden geen chemische reacties plaatsvinden, waardoor het rondpompen van een elektrodevloeistof niet nodig is.’ Bij de nieuwe CRED-installatie, waarop Vermaas inmiddels patent heeft aangevraagd, zorgt de opslag van ionen in de poreuze koolstofelektroden voor het potentiaalverschil. Om te voorkomen dat de capacitieve elektroden verzadigd raken, worden periodiek het zout en het zoet water omgewisseld, evenals de richting van de elektrische stroom.

‘Deze aanpak is fundamenteel anders dan bij een traditioneel RED-proces’, verduidelijkt Vermaas. ‘Ook daar zorgt het concentratieverschil tussen zee- en rivierwater voor een potentiaalverschil, maar is er een redox-reactie nodig om de ionenstroom om te zetten in een elektrische stroom.’

Vermaas veronderstelt dat bij de RED-proefinstallatie op de Afsluitdijk, die momenteel door een samenwerkingsverband van onder andere REDstack, Fujifilm en Wetsus in aanbouw is, ook ruimte zal zijn voor een proefopstelling met een CRED-installatie. Ongeveer drie jaar later zou dan opschaling tot een commerciële installatie mogelijk moeten zijn.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronicaVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×