Mischa Brendel
Nijhuis Water Technology is de winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2016.
Het bedrijf ontwikkelde het concept GENIAAL, dat ruwe mest verwerkt en hierbij schoon water, stikstof en kalium scheidt.
Hiervoor gaat mest in een decanteercentrifuge, die de dikke en de dunne fractie splitst. De dikke fractie, circa 10 % van de totale meststroom, is te gebruiken als gewone, organische mest.
Een flocculator filtert vervolgens, met behulp van enkele chemicaliën, verdere suspensies uit de dunne fractie. Ook vlokken die vanzelf boven komen drijven, worden uit de dunne fractie verwijderd. Tenslotte halen verschillende membraanfilters kalium (10 %) en stikstof (10 %) uit de dunne fractie. Wat overblijft, zijn schoon, eenvoudig loosbaar water (circa 70 %), kalium en stikstof – beide geschikt voor gebruik in kunstmest – en enkele reststoffen.
Lees verder onder de video
Met het winnen van de Jan Terlouwprijs, een initiatief van stichting Kiemt, ontvangt Nijhuis een bedrag van € 10.000. Doel van de prijs is om innovaties op het gebied van energietransitie en de circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren.
Kiemt reikte ook de Ambitieprijs uit. Deze geldprijs van € 5.000 ging naar Elestor, dat een waterstofbromide flowbatterij ontwikkelde. Grote voordelen van deze batterij zijn dat hij geen schaarse grondstoffen nodig heeft, wat de kosten drukt, en dat deze minder snel slijt, aldus Elestor.
Lees verder onder de video
De startup, dat de technologie achter de batterij inmiddels patenteerde, stelt dat de energie wordt opgeslagen in de waterstofbromide-vloeistof en dat dit een volledig omkeerbaar proces betreft.