Nieuws
0

NLR vliegt naar aswolk

Mischa Brendel

Afgelopen zondag- en maandagavond heeft het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) metingen gedaan aan de vulkanische aswolk die zich toen boven de zuidelijke provincies van Nederland bevond.

Het NLR zette haar laboratoriumvliegtuig – op basis van een Cessna Citation – in om diverse metingen te verrichten aan de aswolk die afgelopen week het vliegverkeer in grote delen van Europa ontregelde. Het doel van de metingen was het verifiëren van de atmosferische modellen die het KNMI gebruikt voor het berekenen van de bewegingen van vulkanische stofwolken. Om dit te doen, vloog de Cessna over de aswolk heen, die zich toen op een hoogte van drie kilometer bevond. Uit de verzamelde gegevens bleek dat de locatie van de vulkanische stoflaag goed overeenkwam met de KNMI-modellen.

 

Onder meer het NLR, het KNMI, het RIVM en Defensie onderzoeken samen hoe zo snel en veilig mogelijk sensoren en meetinstrumenten de lucht in te krijgen die vulkanische as met grote precisie kunnen meten en volgen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×