Nieuws
0

Noodkoeling op UTwente-campus

Mischa Brendel

De gebouwen rond het Onderwijs- en Onderzoeksplein op de campus van de Universiteit Twente krijgen een noodkoeling, omdat de koudecirkel (ringleiding om koelwater vanuit een basin naar de verschillende gebouwen te leiden) onvoldoende capaciteit heeft om deze zomer alle gebouwen voldoende te koelen.

Het UT Nieuws schrijft op 31 maart dat het Facilitair Bedrijf bij toeval een rekenfout heeft ontdekt, waardoor er in plaats van de benodigde 5,4 MW aan vermogen, slechts 3 MW beschikbaar is. De schuld zou liggen bij ingenieursbureau Deerns, dat de koudecirkel heeft ontworpen.

 

Volgens onderhoudsmanager Ray Klumpert van het Facilitair Bedrijf is Deerns bij het ontwerp van de koudecirkel niet uitgegaan van de capaciteit die nodig zou zijn als de nieuwbouw van Carré en Nanolab er zou staan. Nadat duidelijk werd dat deze gebouwen er wel zouden komen, heeft Deerns de zaken opnieuw berekend, maar volgens Klumpert toen onjuist geconcludeerd dat de bestaande capaciteit voldoende was. Zo zou Deerns voor Carré een standaardwaarde hebben genomen voor een kantoorgebouw, terwijl voor laboratoria veel meer koeling nodig is.

 

Deerns ontkent dat het rekenfouten heeft gemaakt en heeft inmiddels contact gezocht met de UT.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×