Nieuws
0

Onbemand vliegtuig blijft vijf jaar in de lucht

Teake Zuidema

Boeing Phantom Works (de R&D divisie van Boeing) krijgt 89 miljoen dollar van Darpa (onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van defensie) voor de ontwikkeling van de SolarEagle.

Het gaat om een onbemand spionagevliegtuig dat aangedreven wordt door zonne-energie en dat vijf jaar lang non-stop in de stratosfeer kan rondvliegen.

 

‘Boeing heeft een zeer betrouwbaar zonne-elektrisch ontwerp waarmee communicatie-, surveillance- en verkenningsvluchten kunnen worden uitgevoerd op een hoogte boven twintig kilometer’, zegt Pat O’Neil, manager van Boeing Phantom Works. De SolarEagle krijgt een vleugelwijdte van circa 140 meter. De pv-cellen slaan stroom op in brandstofcellen die ‘s nachts dienen als energiebron. Het eerste prototype moet in 2014 zijn eerste vlucht maken.

 

Boeing Phantom Works werkt eveneens met steun van Darpa aan de Phantom Eye, een ander onbemand vliegtuig dat aangedreven met waterstof vier dagen non-stop op zeer grote hoogte (boven twintig kilometer) moet kunnen vliegen.

 

Deze Phantom Eye wordt momenteel door Nasa aan een serie testen onderworpen om in het voorjaar van 2011 zijn eerste vlucht te kunnen gaan maken.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×