Nieuws
0

Op zoek naar buitenaardse, zwemmende bacteriën

Erwin Boutsma

De nieuws-sectie van de website van Caltech (California Institute of Technology) ziet eruit als de website van een wetenschappelijk tijdschrift. Geen suffe persberichten, maar pakkend geschreven nieuws, afgewisseld met dieper gravende ‘longreads’.

In die laatste categorie valt het artikel over een holografische microscoop die naar een maan of planeet in ons zonnestelsel moet worden gestuurd om te zoeken naar ‘beweging’. Hoofdonderzoeker Jay Nadeau legt het uit: ‘Ons uitgangspunt is dat beweging een goede biosignatuur is. En een beter bewijs voor buitenaards leven dan een video met zwemmende bacteriën is er niet.’

De holografische microscoop die de Caltech-onderzoekers ontwikkelen is robuuster dan een optische microscoop en daardoor beter bestand tegen de reis en tegen de lastige omstandigheden waarin hij zijn werk moet doen. Bovendien, en dat legt het artikel prachtig uit, kun je met deze techniek uit statische beelden beweging reconstrueren.

En ja, ook dit onderzoek gaat vergezeld met een fraai acroniem: SHAMU, voor Submersible Holographic Astrobiology Microscope with Ultraresolution. 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×