Nieuws
0

Opmars led zet onverminderd voort

Allekabels.nl

Veel doelen voor energiebesparing worden wereldwijd niet gehaald, maar er is tenminste één uitzondering: verlichting. Het International Energy Agency voorziet dat in 2030 wereldwijd 80 % van de verlichting met ledlampen plaatsvindt.

In samenwerking met Allekabels.nl

Wie de statistieken bekijkt, ziet dat de verkoop van ledlampen ruwweg ieder jaar verdubbelt. In de loop van dit jaar wordt waarschijnlijk het punt bereikt waarop meer dan de helft van de verlichting in huishoudens met led plaatsvindt. In Nederland gaat het daarbij om omschakeling van gloei- en halogeenlampen naar led, maar in landen als India is de led vaak de eerste verlichting die mensen zich in hun onderkomen kunnen permitteren.

Dat heeft alles te maken met de energiezuinigheid van led. De opbrengst aan licht van ledlampen is veel hoger dan die van gloeilampen en inmiddels ook dan die van neonlampen. De efficiëntie van led zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Daardoor kunnen ledlampen heel lang branden op een enkele batterij. In Nederland handig voor op de fiets en de camping, in India voor een kind om ’s avonds zijn huiswerk te kunnen maken.

Naast het milieu is ook de portemonnee gediend met de overschakeling naar led. Een gemiddeld Nederlands huishouden stak in 2016 ongeveer een achtste van de elektriciteitsrekening in verlichting (wereldwijd gaat 20 % van elektriciteit op aan verlichting). Op gemiddeld ruim € 400 aan verbruikskosten is dat € 50. Al zou je die maar halveren, dan zijn de kosten van overschakelen naar led binnen enkele jaren terugverdiend – en gezien de steeds hogere heffingen op energie misschien wel sneller.

Omdat het voornaamste nadeel van led – in het begin werd wel geklaagd over de ‘kille’ kleur van het licht – inmiddels tot het verleden behoort, zijn er eigenlijk geen hindernissen meer voor een verdere opmars.

Toch denkt de International Energy Agency dat wetgeving nodig blijft om het tempo erin te houden. Die regelgeving is vooral gericht op fabrikanten. Zij moeten de innovatie volhouden, zodat de lampen steeds zuiniger worden. De EU, bijvoorbeeld, heeft eisen geformuleerd aan de lichtopbrengst van lampen voor thuis en kantoor. Verplichte energielabels zorgen dat consumenten weten wat ze kopen. De Verenigde Naties ontwikkelen voorbeeldnormen voor landen die niet de expertise hebben om zelf wetgeving tot stand te brengen.

Naast meer lichtopbrengst vallen de komende jaren nog meer ontwikkelingen te verwachten op led-gebied. Bijvoorbeeld lampen met ingebouwde sensoren en wifi, zodat ze automatisch of draadloos aan en uit kunnen. Ook zal OLED (led op basis van organische materialen) kunnen doorbreken voor verlichting. Nu wordt die technologie, vanwege het mooiere licht, vooral in top range televisies gebruikt, omdat ze nog duur is. Maar het is een kwestie van tijd voordat de prijs zal dalen, net als tien jaar geleden bij led.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×