Nieuws
0

Opnieuw succesvol 3i-Event

Mischa Brendel, Jan Spoelstra

Op 18 april vond op de High Tech Campus in Eindhoven voor de tweede maal het 3i-Event, georganiseerd door TW, plaats. Ook dit jaar kon de organisatie rekenen op veel enthousiaste bezoekers, die uit alle delen van het land naar de Brainport-regio stroomden.

Ideas, Intellectual Property & Innovation, dat is waar 3i voor staat. En dat bleek ook uit het veelzijdige programma, waarbij zaken als het verkopen van een goed idee aan een groot bedrijf, IP en KI en hoe om te gaan met bedrijfsspionage aan bod kwamen.

Dagvoorzitter en TW-hoofdredacteur Jan Spoelstra opende het event. Hij noemde daarbij IP ‘een beetje het stiefkind van de techniek.’ Technici willen helemaal niet bezig zijn met octrooiaanvragen; ze willen gewoon werken aan hun producten en diensten. Spoelstra sprak verder hardop de wens uit dat bedrijven en instellingen de belangen van hun patenten niet stellen boven die van hun klanten en patiënten. De eerste spreker was Maaike Schaapman, werkzaam bij Philips Intellectual Property & Standards. Wat haar betrof was het antwoord op de wens van Spoelstra duidelijk: dat doen wij zeker niet. Schaapman ging met haar verhaal onder meer in op hoe Philips zich met zijn zorgproducten door zich te richten op zijn klanten – ziekenhuizen en andere medische instellingen – zich ook richt op de patiënt. Bij het zorgconcern speelt Adaptive Intelligence een steeds belangrijker rol. ‘Het combineert de kracht van KI en andere technologieën met klinische kennis’, aldus Schaapman. Op basis van data is Adaptive Intelligence steeds beter in staat om oplossingen op maat gemaakt voor een specifieke patiënt aan te bieden.

Hierna was het de beurt aan Abderrahim Moumen van het Europees Octrooibureau (EPO), die Razik Menidjel verving. Moumen ging dieper in op wat het EPO precies doet en hoe een octrooiaanvraag en eventuele -honorering in zijn werk gaan. ‘De innovatie komt uit de software’, zo stelde Moumen. En dat schept meteen een uitdaging, want software valt niet zomaar te octrooieren; het valt namelijk onder de copyrightwet.

Tijdens de parallelsessie Hoe bescherm ik mijn digitale innovaties? werd echter duidelijk dat hier wel degelijk omheen valt te werken. ‘Software is octrooieerbaar zolang deze een technische component heeft’, stelde Erik Visscher van patentenbureau De Vries & Metman. Zolang je aan kunt tonen dat de software die je hebt ontwikkeld leidt tot een technische verbetering, dan kun je er in Europa een octrooi op aanvragen.

De vele facetten van intellectueel eigendomsrecht passeerden tijdens het event op boeiende wijze de revue. Een opvallend inzicht kwam van IP-adviseur Hans Helsloot van Octrooi Centrum Nederland. Ook wanneer je als starter aan open innovatie doet, al je technologie deelt, ontkom je niet aan regelmatig nadenken over IP. Immers, andere bedrijven kunnen al octrooi aangevraagd hebben op jouw vondst. Het effect daarvan is tweeledig. Als die andere partij merkt dat jij geld wil verdienen met zijn vondst, zullen de bedragen voor een licentieovereenkomst niet mals zijn. Anderzijds had vroegtijdig octrooionderzoek jouw R&D-traject kunnen versnellen en kosten kunnen besparen.

Hekkensluiter van het event was Peter Blok, hoogleraar Octrooirecht en privacy aan het Centrum voor Intellectueel Eigendomsrecht van de Universiteit Utrecht. Hij stelde de vraag centraal of het octrooirecht overbodig zal worden door kunstmatige intelligentie. Kan kunstmatige intelligentie op den duur bijvoorbeeld zelf octrooieerbare vindingen doen? Aan de hand van stellingen vroeg hij de mening van het publiek, dat hieraan enthousiast deelnam.

De thematiek van het 3i-Event blijft ontzettend interessant en relevant; en daarom zullen we volgend jaar het derde 3i-Event organiseren.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×