Nieuws
0

Panelen zoeken de zon op verplaatsbaar dak

Jaap Faber

Een verplaatsbaar ‘slim’ dak dat op zelf opgewekte energie beweegt en dat zonnecellen met de zon laat meedraaien, was het resultaat van het afstudeerproject van ir. Lucas Klerk en ir. Peter Koelewijn aan de TU Eindhoven. Ze ontwikkelden deze multifunctionele hoog efficiënte overkapping in het laatste jaar van hun studie.

‘Onze zoektocht naar een dergelijke oplossing begon erg idealistisch en is uitgelopen op een concreet werkend product en een prototype dat we hebben gepresenteerd op de Dutch Design Week 2014’, aldus Klerk.

Het dak, dat dezelfde naam als het bedrijf draagt, Kinegrity, kan zowel tijdelijk als permanent worden gebruikt in bijvoorbeeld de vorm van een paviljoen, een carport, of als overkapping voor een evenement. ‘We gaan ons eerste Kinegrity systeem plaatsen in een living lab bij het klassieke-muziekfestival Muziek op de Dommel op het terrein van de TU/e. Daar gaan we het uitvoerig testen, waar nodig verbeteren en ontwikkelen tot een intelligent en levensvatbaar project’, aldus Klerk.

Het systeem bestaat uit een kabelnet dat met behulp van staanders een zeil omhoog drukt. Door lengteveranderingen in de kabels kunnen de staanders draaien, terwijl het zeil op zijn plaats blijft. Het draaien van de staanders is bedoeld om de zonnepanelen continu naar de zon te richten. Vier motoren die op door het systeem zelf opgewekte energie werken, sturen de staanders aan.

Klerk: ‘We werken nu hard aan de meet- en regeltechniek om te zorgen dat de panelen zoveel stroom opwekken als nodig is. Bij het aanzetten van de motoren richten twaalf panelen zich naar de zon. Wordt er voor een dag weinig zon voorspeld, dan kiest het systeem zelfstandig om een dag niet te draaien. Bij bewolking wekken de panelen de meeste stroom op als ze recht naar boven staan gericht.’ Bij sneeuwval kunnen de panelen heen en weer bewegen om de sneeuw af te schudden. Is er een accu aangesloten dan kunnen, als die vol is, de panelen van de zon afdraaien om de levensduur van accu en panelen te verlengen.

Met Kinegrity denken de nieuwe ondernemers waarde toe te voegen doordat hun systeem in de bebouwde ruimte geïntegreerd kan worden. ‘We hebben ons systeem ontworpen met het oog op de circulaire economie: het is relatief eenvoudig te verplaatsen en op te zetten en dus voor tijdelijke of semipermanente toepassingen te gebruiken.’

Klerk en Koelewijn zien in hun vinding ook nuttige toepassingen in ontwikkelingslanden. De opgewekte energie is inzetbaar voor het maken van schoon drinkwater en onderwijs, terwijl de overkapping schaduw geeft.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×