Nieuws
0

Pelgrimstocht met hogesnelheidslijn

Thomas van de Sandt

Tata Steel gaat 60.000 ton staal produceren voor een hogesnelheidslijn die de twee heilige steden van Saoedi-Arabië, Mekka en Medina, met elkaar verbindt.

Veel islamitische pelgrims doen jaarlijks Medina aan, voordat zij de Hadj, de bedevaart naar Mekka, doen. Als de Haramain hogesnelheidslijn klaar is, kunnen miljoenen van deze pelgrims de 444 km tussen beide steden met een vaart van 320 km/h afleggen.

Voor het Spaans/Saoedische consortium dat de lijn aanlegt, zijn er voldoende uitdagingen. Zo doorkruist de lijn een zeer onherbergzaam woestijngebied, waar de temperaturen variëren van onder het vriespunt tot meer dan 50°C en zandstormen, overstromingen en zich verplaatsende zandduinen voorkomen. Volgens Tata Steel, dat ook al materiaal heeft geleverd voor spoorlijnen in extreme gebieden in Brazilië en Mauretanië, moet het staal daar in ieder geval tegen kunnen.

Het staalbedrijf zal de spoorstaven produceren in de hoogovens van het Britse Scunthorpe en de staalfabriek in het Franse Hayange. Eind dit jaar gaat de productie van start.

De Haramain hogesnelheidslijn, die 12 miljard euro moet kosten, zal volgens de planning eind 2014 of begin 2015 de eerste reizigers vervoeren.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×