Nieuws
0

Perovskiet zonnecellen zijn de ruimte in geschoten

Dorine Schenk

Duitse onderzoekers hebben een raket met perovskiet en organische zonnecellen aan boord de ruimte in geschoten. In juni vorig jaar werd de raket gelanceerd. Hij bereikte een hoogte van 240 km en bleef daar 7 minuten. De zonnecellen weerstonden de extreme omstandigheden tijdens de lancering en in de ruimte. Ze produceerden energie van het directe zonlicht dat erop viel en van gereflecteerd licht van het aardoppervlak.

De resultaten verschenen 12 augustus in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. De huidige ruimtevaartuigen en satellieten maken vaak gebruik van anorganische silicium zonnepanelen. Die zijn zeer efficiënt, maar relatief zwaar en stijf. En in de ruimtevaart telt elke gram. De lichte en flexibele perovskiet en organische zonnecellen zijn daarom gewilde kandidaten voor toekomstige ruimtemissies.      

Close-up van het experiment ‘Organic and Hybrid Solar Cells In Space’ (OHSCIS) in een laboratoriumtestomgeving. Beeld: Benjamin Predeschly, Chair of Functional Materials, Technical University of Munich

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×