Nieuws
0

Plasma-geactiveerd water veelzijdig inzetbaar

Jaap Faber

Als je water met plasma behandelt, doe je in feite hetzelfde als moeder natuur tijdens een onweers-bui: je brengt de lucht in het water – zij het kunstmatig – in de plasmafase. De natuur doet dat met bliksemschichten op en in het water in bijvoorbeeld de regen, een meer of een vennetje. In het laat-ste geval ontstaat er dan tijdelijk een enorme hoeveelheid door plasma geactiveerd water. Ook de vallende regen is dan voor korte tijd door plasma geactiveerd.

Bij het nieuwe Nijmeegse bedrijf VitalFluid, dat systemen levert om water met een plasma te behandelen, gaat dat iets anders, al is het principe hetzelfde. Paul Leenders, een van de oprichters: ‘Wij brengen lucht in de plasmafase – de vierde aggregatietoestand – en de stikstof en de zuurstof in de lucht worden daardoor reactief en goed oplosbaar in water. Je kunt het proces ook omschrijven als het creëren van bliksemflitsen op het water. Door water op die manier met een plasma te behandelen, geef je het unieke eigenschappen. Zo kun je het de eerste vijftien minuten na de activatie gebruiken voor toepassingen als desinfectie of sterilisatie. Daarna valt het terug in een toestand van water dat een uitstekende meststof voor planten en gewassen vormt door de opgeloste stikstof in de vorm van nitraat.’ Je kunt dus plasma potentieel in vele toepassingen gebruiken, niet alleen voor reiniging en desinfectie, maar ook bij waterzuivering en als vloeibare meststof.

Leenders: ‘We richten ons in eerste instantie op de hygiëne rond de teelt van gewassen, waarbij de focus primair op zaadbehandeling ligt. Het plasmawater kan in principe in de hele ‘fresh product life cycle’ worden toegepast, vanaf zaad tot aan de na-oogstfase. ‘Maar voor Leenders en zijn partner Polo van Ooij zijn ook waterzuivering en reiniging ter plaatse ofwel cleaning in place (CP) in de voedingsmiddelenindustrie potentieel interessante toepassingen voor de nieuwe onderneming.

Er is inmiddels veel interesse voor de gepatenteerde plasmawatertechnologie. Zo worden er testen uitgevoerd voor het behandelen van verschillende proceswaterstromen en bij ‘vertical farming’ zijn testen bezig waarbij plasmawater wordt gebruikt als duurzame vloeibare meststof. Binnen het medisch domein hebben proeven uitgewezen dat het geactiveerde water ook daar zeer geschikt is voor desinfectie. Als gevolg van de grote belangstelling voor de technologie ondersteunt VitalFluid ook klanten op basis van engineering en consultancy.

Andere starters wijst Leenders erop dat het belangrijk is om gefocust te blijven bij de ontwikkeling van een nieuw product en op de innovatie op de markt die je als eerste betreedt. ‘Dus stel je businessdoelen vast en werk daar gericht naartoe. Als je dat niet doet, levert je dat mogelijk veel onnodige ruis en vertraging op.’

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×