Indra Waardenburg
Ingenieursbureau Tauw en de Universiteit Twente (UT) concluderen dat het mogelijk is om trillingsenergie van rijdende auto’s om te zetten in elektriciteit. Dit blijkt uit het onderzoeksproject dat zij eind vorig jaar uitvoerden met piëzo-elektrisch materiaal in het wegdek van de N34 bij Hardenberg.
De UT en Tauw ontvingen eind 2010 een geldprijs voor het uitvoeren van dit haalbaarheidsonderzoek. Ruim een jaar later werd het piëzo-elektrisch materiaal aangebracht en konden de projectpartners beginnen met de test, die uiteindelijk al na twee maanden eindigde door het losraken van de behuizing.
Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk is om elektrische spanning op te wekken uit het wegdek, maar de hoeveelheid opgewekte energie was te beperkt om te gebruiken voor verkeerslichten of openbare verlichting. De opgewekte energie is alleen bruikbaar voor apparaten die weinig energie vragen, zoals bewegingssensoren.
Ook de integratie van piëzo-elementen in bestaand wegdek is vrij lastig. In de N34 werden de elementen in een smalle sleuf aangebracht, maar de stalen behuizing bleek niet opgewassen tegen de krachten van het verkeer en raakte los. De projectpartners geven aan zich nu te willen richten op andere toepassingen, bijvoorbeeld onder een brug, viaduct of tegels.