Nieuws
0

Promovendus ontwikkelt nieuwe vingerscan

Indra Waardenburg

Ondernemer ir. Ed Busselaar promoveerde 24 januari aan de TU/e met zijn onderzoek naar een biometrisch systeem dat lijnen en poriën op vingertoppen kan herkennen. Aan de hand van dit onderzoek ontwikkelde hij een nieuw prototype vingerscanner.

Het nieuwe systeem maakt gebruik van strijklicht waarbij de vingertoppen van meerdere zijden in een grote hoek worden belicht. Schaduweffecten in de vingerdalen die hierdoor ontstaan in combinatie met de hoge reflectie op de vingertoppen zorgen voor een aanzienlijk verbeterd beeld. De bestaande systemen waarmee vingerafdrukken worden gescand bestaan voor 95 procent uit een simpel prisma met direct licht. Deze systemen werken goed bij ideale omstandigheden maar kunnen geen poriën detecteren. ‘Helaas is er bij het scannen van vingerafdrukken niet altijd sprake van ideale omstandigheden en kan water of stof dat zich op de vingers bevindt de lichtreflectie verstoren’, aldus Busselaar.

 

Om verschil in vingergrootte op te vangen, maakt het prototype van Busselaar gebruik van een telecentrische lens, waarbij het beeld van het vingerlijnpatroon scherp blijft. Het uiteindelijke beeld wordt geprojecteerd op een camera met de juiste resolutie om het kleinste onderdeel van de vingertop, de porie, te onderscheiden. Het prototype van Busselaar heeft een pixelgrootte van dertig micrometer, waardoor ook de kleinere poriën (die minimaal zestig micrometer meten) zijn waar te nemen.

 

De nieuwe manier van scannen is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Oorspronkelijk was het Busselaars idee om met de vingerscan geldautomaten betrouwbaarder te maken. Een snelle scan van de vinger dient dan als vervanging van de pincode of als extra check bij het vaststellen van de identiteit van de klant. Ook is de vingerscan een efficiënte vervanger van de irisscan, waarvan er bijvoorbeeld één is geïnstalleerd in het stadion van ADO Den Haag.

 

Het komende jaar gaat Busselaar in samenwerking met anderen het prototype verbeteren. ‘We moeten de vingerscanner onder andere nog verkleinen van vierendertig naar negen centimeter’, aldus de ondernemer.

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×