Nieuws
0

Radar op basis van gsm-signalen

Indra Waardenburg

Niet alle havens in kustgebieden beschikken over een radarsysteem dat kleine schepen kan detecteren.

Daardoor is het makkelijk om met een speedboot ongemerkt smokkelwaar aan land te brengen. Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer instituut ontwikkelden voor deze havens een alternatief, mobiel radarsysteem dat gebruik maakt van de continu uitgezonden radiosignalen van zendmasten voor mobiele telefonie. Deze techniek heet passive coherent location (PCL).

Het PCL-systeem werkt in feite hetzelfde als een conventioneel radarsysteem; het detecteert de door objecten gereflecteerde radiosignalen en bepaalt daarmee de locatie. In tegenstelling tot een traditioneel radarsysteem, dat gebruik maakt van een sterk eigen signaal, heeft het systeem van Fraunhofer te maken met een mix van echo’s die op de ontvangers afkomen. De gsm-radiosignalen komen uit verschillende richtingen en van verschillende basisstations. ‘Eén van de uitdagingen was dat ons sensorsysteem in eerste instantie de sterke signalen van de zendmasten zelf oppikte. De gereflecteerde signalen door boten zijn veel zwakker’, vertelt projectmanager Reda Zemmari in een pers­bericht. Door toevoeging van algoritmes kan het systeem de radiosignalen direct afkomstig van zendmasten negeren. Uit een test blijkt dat het systeem in staat is om kleine speedboten op een afstand van 4 km te detecteren.

De inzet van het mobiele meetsysteem houdt niet op in kustgebieden. Momenteel werken de onderzoekers aan een PCL-systeem voor de verlichting van windturbines. Wanneer het systeem een vliegtuig signaleert, zet deze de verlichting aan.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×