Nieuws
0

Rainbow Warrior III gedoopt

Mischa Brendel

Op 14 oktober werd in het Duitse Berne-Motzen het nieuwe Greenpeace-schip de Rainbow Warrior III gedoopt.

De bijna zestig meter lange tweemaster is het eerste schip dat Greenpeace zelf heeft laten ontwerpen en het is volgens Greenpeace het allereerste zeilschip ter wereld dat door zijn A-frame masten (waarbij twee masten aan beide zijden van het dek bovenaan samenkomen tot één mast) een helikopter op het achterdek kan laten landen.

De Rainbow Warrior III is een gemotoriseerde tweemaster met vijf zeilen die een snelheid tot zestien knopen (bijna 30 km/h) kan halen. Omdat het schip ingezet wordt voor campagnes van de milieuorganisatie, is de Rainbow Warrior voorzien van een campagnekantoor van 23 m2 met een presentatiescherm en een conferentieruimte van 67 m2, waar tot vijftig man in past. Verder is het schip voorzien van onder meer een breedbandinternetverbinding.

Het was voor Greenpeace belangrijk dat het nieuwe schip duurzaam zou zijn en de Rainbow Warrior III zal in de eerste plaats dan ook varen als een zeilschip. In geval van nood kan de boot echter overschakelen op een dieselelektrische motor. Verdere maatregelen om het schip zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, zijn de biologische behandeling van afvalwater, de milieuvriendelijke verf waarmee het schip is geschilderd en het hergebruik van motorwarmte voor de productie van heet water en het voorverwarmen van de motor.

Het schip, dat onder Nederlandse vlag zal varen, is mede door het Nederlandse ingenieursbureau Dijkstra en de Technische Universiteit Delft ontworpen; deze partijen werkten mee aan energiebesparende oplossingen voor de vorm van de boeg en de dieselelektrische motor.

Onderwerp:
ChemieMateriaalkundeVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×