Achtergrond

R&D-projecten uitgelicht: FrieslandCampina innoveert – meer bioactieve stoffen in flesvoeding

© iStock

De kwaliteit van zuigelingenvoeding is essentieel in het eerste levensjaar van een baby. Borstvoeding is volgens de WHO, en ook volgens FrieslandCampina, het beste voor het kind, maar er zijn omstandigheden waarin flesvoeding noodzakelijk is. FrieslandCampina heeft met Friso Signature een nieuwe stap gezet om nog meer van de belangrijke natuurlijke bioactieve componenten ook via flesvoeding aan zuigelingen te geven.

In standaard flesvoeding gaan veel van de bioactieve componenten, zoals immunoglobulinen, verloren tijdens het productieproces. Dergelijke componenten kunnen slecht tegen de verhitting die nodig is om een product veilig te maken voor pasgeboren baby’s. Immunoglobuline G (IgG) bijvoorbeeld is een natuurlijk eiwit dat een zeer belangrijke rol speelt in de afweer van zuigelingen tegen bacteriën en virussen. De IgG’s herkennen de indringers en binden zich eraan zodat het immuunsysteem van het kind ze kan opruimen. Tijdens de zwangerschap komen de IgG’s via de placenta in het bloed van de foetus. Na de geboorte moet de baby zelf deze weerstand opbouwen, maar dat proces start pas goed na een half jaar. In de tussentijd is het belangrijk dat de baby IgG’s via melk krijgt. Met borstvoeding gaat dat vanzelf, maar in flesvoeding waren bioactieve componenten tot nog toe vrijwel afwezig. Na jaren onderzoek heeft FrieslandCampina daar nu een oplossing voor gevonden.

Filtreren in plaats van verhitten

Geja de Vries, R&D-directeur bij FrieslandCampina Specialised Nutrition, werkt met haar onderzoeksgroep al lange tijd aan een manier om IgG’s te behouden in de flesvoeding. Ze hebben het voordeel dat FrieslandCampina een onderneming is die eigendom is van een coöperatie van melkveehouders. Daardoor kan het bedrijf in de fabriek op grote schaal verse koemelk verwerken tot kindervoeding. Vrijwel alle andere producenten gebruiken poedermelk, die dus al hittebehandelingen heeft ondergaan. De huidige innovatie zit in de stap waarbij voor de mens ongewenste bacteriën uit de koemelk worden gehaald, zonder dat de IgG’s worden afgebroken. “We hebben daarvoor een keramisch membraanfiltratieproces ontwikkeld. Het membraan scheidt de wei-eiwitten en de bioactieve componenten van de bacteriën en het caseïne-eiwit. Het geconcentreerde wei-eiwit met een hoog gehalte aan bioactieve componenten wordt daarna op een heel milde manier gedroogd.”

Het concept en de technologie bestaan al enige tijd. Het meeste werk zat in het marktrijp maken van het proces, benadrukt Nikhil Singh, Global Marketing Lead Specialised Nutrition bij FrieslandCampina. “Het is relatief eenvoudig om zoiets in een laboratorium te doen, maar het bouwen van een filtratiefabriek op industriële schaal – zonder dat er al een commercieel product is – vraagt veel van de organisatie.” Er zijn grote aanpassingen in de fabriek nodig en dat vergt enorme investeringen.

Aziatische markten lopen voorop

FrieslandCampina heeft de nieuwe kindervoeding deze zomer geïntroduceerd in Hongkong. Singh: “Hongkong is een van de meest geavanceerde markten als het gaat om kindervoeding. Dat zie je aan het niveau van innovatie en de prijzen. Consumenten zijn daar heel goed geïnformeerd over voeding en maken heel bewuste keuzes.” Ondertussen lopen er nieuwe klinische onderzoeken om de effectiviteit van Friso Signature wetenschappelijk verder te onderbouwen.


R&D is doorgaans een onderneming van de lange adem. Veel projecten vragen jaren van onderzoek en ontwikkeling, waarbij de uitkomst nooit vanzelfsprekend is. Naar aanleiding van de R&D Top 50 zetten we in de reeks “R&D-projecten uitgelicht” opnieuw een selectie van bijzondere projecten in de schijnwerpers. Ze laten zien hoe bedrijven in Nederland werken aan vernieuwende technologieën en slimme oplossingen voor de toekomst.

Onderwerp:
InnovatieR&D top 50

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten