Nieuws
0

Rekenrecord voor CWI

Erwin Boutsma

In een internationaal samenwerkingsverband zijn wiskundigen van het Amsterdamse Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) erin geslaagd een 768-bits RSA-encryptiesleutel te kraken.

Het is het hoogste getal dat ooit in priemfactoren is ontleed en daarmee een wereldrecord. Het vorige wereldrecord stamt uit 2005 en betrof een 663-bits sleutel. Als de trend van het afgelopen decennium zich voortzet, is de nu gangbare 1024-bits RSA-sleutel over tien jaar te kraken, stellen de onderzoekers.

Het RSA-systeem – genoemd naar de ontwikkelaars Rivest, Shamir en Adleman – is gebaseerd op het gegeven dat het alleen met brute rekenkracht mogelijk is om een zeer groot getal dat het product is van twee priemgetallen, te ontbinden in die priemgetallen. Op basis van RSA-technologie zijn alle vormen van digitale communicatie te versleutelen.

Het ontleden van de 768-bits RSA-sleutel (een getal van 232 cijfers) kostte de onderzoekers tweeëneenhalf jaar rekenen op duizenden computers op verschillende locaties. De totale hoeveelheid rekentijd die hiervoor gebruikt is, staat gelijk aan het gedurende een heel jaar onafgebroken op topsnelheid laten rekenen van 1.700 2.2 GHz-cores, aldus de onderzoekers. Het is derhalve nog altijd onwaarschijnlijk dat de 1024-bits RSA-encryptie van nu in gevaar komt.

http://eprint.iacr.org/2010/006.pdf

 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×