Nieuws
0

Remeha neemt warmtepompmaker over

Gerald Schut

Remeha heeft warmtepompfabrikant Techneco overgenomen, meldt de grootste cv-ketelfabrikant van Nederland. Het 23 jaar oude Delftse bedrijf Techneco is de fabrikant van verschillende typen warmtepompen, waaronder de bekendste hybride warmtepomp, de Elga.

Techneco blijft voorlopig een zelfstandige dochteronderneming. Remeha wier ketels in ruim 2 miljoen Nederlandse huizen hangen hoopt met de overname van Techneco uit te kunnen groeien tot marktleider op het gebied van warmtepompen.

Op de dag, waarop Remeha de overname bekend maakte toonde Remeha-bestuursvoorzitter Arthur van Schayk zich in een interview in de Volkskrant sceptisch over de door velen voorspelde prijsdaling van warmtepompen: ‘Ze bestaan al lang en ze worden in enorme oplages gebouwd. Ik zie geen enkele reden waarom ze snel goedkoper zouden worden. Integendeel.’ Door stengere eisen aan het gebruik van koudemiddelen zullen de prijzen volgens Van Schayk eerder gaan stijgen dan dalen. Wereldwijd worden jaarlijks al miljoenen airco’s gemaakt technisch vrijwel identiek aan warmtepompen. Van Schayk in de Volkskrant: ‘Het is echt niet zo dat we straks door schaalvoordelen grote prijsdalingen krijgen. Op 1 januari voor de koffiepauze werkt zo’n fabriek even voor warmtepompen, de rest van het jaar voor airco’s. Exact de zelfde spullen. Dus forget it: die prijzen gaan niet dalen als de vraag naar warmtepompen verdubbelt.’

Enkele dagen later toont Peter Wagener, directeur van adviesbureau BDH in Harderwijk, zich optimistischer in Het Financieele Dagblad. Hij acht een prijsdaling van 30% in de komende 10 jaar waarschijnlijk. De prijs van de onderdelen van een warmtepomp ziet hij evenmin als Van Schayk van Remeha sterk dalen. Volgens Wagener zal de kostendaling van warmtepompen vooral veroorzaakt worden doordat installateurs meer ervaring krijgen, waardoor ze sneller en goedkoper kunnen installeren.

Op de Nederlandse markt zijn behalve Remeha Itho Daalderop en Inventum de belangrijkste Nederlandse spelers naast Nibe (Zweden), Alpha Innotec (Duitsland), en Mitsubishi-Alklima (Japan).

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekEnergie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×