Nieuws
0

Rli: ‘schat technologie op waarde’

Mischa Brendel

Vandaag presenteerde de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (RLi) zijn handreiking Technologie op waarde schatten aan Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van EZ.

Geen advies voor de overheid, maar een handvat om het publieke debat omtrent technologische vraagstukken op een gestructureerde manier te voeren, zo laat Niels Koeman weten. Koeman is voorzitter van de raadscommissie die de handreiking heeft voorbereid.

‘Ik heb zelf een achtergrond in de milieuwetgeving en maak daarom wel de vergelijking met een milieueffect­rapportage’, aldus Koeman. ‘Dan heb je het over een gestructureerd stappenplan dat werkt met een nul-situatie en dat naar de voor- en nadelen van verschillende alternatieven kijkt. Een dergelijke benadering is ook op veel technologische ontwikkelingen toepasbaar.’

Twee van die, momenteel relevante, ontwikkelingen zijn taxidienst Uber en overnachtingsdienst Airbnb. Koeman: ‘Op zich is het met Airbnb mogelijk om je woning 365 dagen per jaar te verhuren. Maar je ziet ook dat een gemeente als Amsterdam eigen regelgeving invoert om dit te beperken tot maximaal zestig dagen. In verschillende regio’s spelen verschillende belangen.’ Koeman pleit daarom ook voor het kunnen voeren van regionale experimenten met dergelijke diensten: ‘Ik zou het interessant hebben gevonden om te kijken hoe een taxidienst als Uberpop het in Oost-Groningen had gedaan.’ Uberpop is een taxidienst waarbij chauffeurs zonder taxivergunning passagiers op aanvraag oppikken en naar hun bestemming rijden. De Nederlandse wetgeving laat dit echter niet toe en Uberpop is na enkele rechtszaken in Nederland dan inmiddels ook gestopt. Koeman: ‘In zo’n regio, waarbij het ov zeer beperkt is, is een dergelijke dienst misschien wel een zegen.’

De handreiking richt zich volgens Koeman op drie hoofdelementen: een beoordelingskader, wetgeving rondom het kunnen uitvoeren van experimenten, en meer evenwicht in de relatie tussen individu aan de ene kant en bedrijven en overheden aan de andere kant. Dat laatste lijkt vooral op het gebied van data relevant.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleidICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×