Nieuws
0

Robot inspecteert product aan de lopende band

Henk Klomp

Berlijnse robotbouwers van het Fraunhofer Instituut voor Productiesystemen en pi4-Robotics brengen de eerste robot op de markt die 24 uur per dag met constante precisie producten op de lopende band kan inspecteren.

De robot kan bij twijfel de producten zelfs oppakken, onder verschillende hoeken bekijken en betasten.

 

De robot beschikt over twee armen met evenveel vrijheidsgraden als de menselijke, drie camera’s, vingertopgevoeligheid en zelfs gelaatsuitdrukkingen om de fabrieksoperator de werksnelheid optimaal te kunnen laten instellen; bij een te lage loopbandsnelheid kijkt de robot bijvoorbeeld verveeld, bij een te hoge gestresst. Van de drie camera’s houdt er één de omgeving in de gaten, terwijl de andere twee voorwerpen inspecteren.

 

Het is mogelijk de robot met een groot aantal inspectietaken te programmeren. Zo kan de robot bijvoorbeeld vaststellen of een chroomcoating goed is aangebracht op grond van lichtreflecties of een ei oppakken zonder het te breken. De robot, het kroonjuweel van het door de Europese Unie bekostigde PISA-project, is bedoeld om de Europese massaproductie concurrerend te kunnen houden met de Chinese of Amerikaanse.

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×