Nieuws
0

Robot met zachte hand

Mischa Brendel

Na het succesvol afronden van alle tests is Lacquey bv, een spinoff-bedrijf van de TU Delft, klaar om en masse ‘voorzichtige’ robothanden te produceren voor de agrarische sector.

De robothanden zijn in staat om kneusgevoelige groenten zoals paprika’s en aubergines op te pakken en te verplaatsen zonder deze te beschadigen. De robothand heeft drie vingers – twee aan de ene kant, één aan de andere – met elk twee kootjes. Dit geeft de hand een stabiele driepuntsgreep. De kracht van de motor van de robothand wordt evenredig verdeeld over de zes kootjes. De robothand is gebaseerd op de zogenaamde underactuation-technologie waar de TU Delft al jaren onderzoek naar doet, onder meer voor handprothesen. Deze technologie houdt in dat zich minder actuatoren in een apparaat bevinden dan dat het apparaat vrijheidsgraden heeft. In het geval van de robothand van Lacquey gaat het om één actuator, de motor, en zes vrijheidsgraden, de kootjes. Het spier-pezenstelsel van de menselijke hand diende als inspiratie voor het mechanisme van de robothand.

 

De hand van Lacquey is onder meer te gebruiken om groenten te sorteren en te verpakken. Hoewel het plukken van de groenten ook zeker een gebied is dat het bedrijf verder wil onderzoeken, is dit momenteel nog geen optie: ‘Het plukken is een heel complexe handeling qua oog/handcoördinatie’, vertelt Richard van der Linde, de directeur van Lacquey. ‘De individuele onderdelen, zoals handen, sensoren en armen zijn er nu al wel, maar het geheel bestaat nog niet. Maar het is een voor de hand liggende stap om dit verder te onderzoeken en zo onze robothand daadwerkelijk in de kas te brengen.’

 

De uiterste vingerkootjes van de robothand bevatten een dunne coating. Niet om extra grip te creëren, maar om te voorkomen dat kleine metalen uitsteeksels de groenten kunnen beschadigen.

Lacquey produceert uitsluitend de robothand en niet de robotarm waarop deze gemonteerd moet worden. ‘Die technologie bestaat al langer en er zijn meer dan genoeg bedrijven die uitstekende robotarmen op de markt brengen’, legt Van der Linde uit. ‘Wij focussen ons op de bottleneck-technologie: de voorzichtige robothand.’

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×