Nieuws
0

Robot neemt aspergesteken over

Hilde de Laat

Cerescon uit Heeze presenteerde half april zijn automatische selectieve aspergeoogstmachine. Het gevaarte van zo’n 8 bij 5 m heeft een capaciteit van 40 ha en bewerkt drie rijen aspergebedden tegelijkertijd. Hij vervangt daarmee zo’n zestig handstekers.

‘Onze machine is de eerste commercieel beschikbare selectieve oogstmachine in de geschiedenis en bestrijkt vrijwel de gehele nichemarkt van de aspergeteelt’, stelt Ad Vermeer, mede-eigenaar van startup Cerescon.

De robot detecteert ondergrondse asperges, waarmee het geoogste product een hogere kwaliteit heeft dan asperges die met de hand worden gestoken. Deze laatste worden namelijk pas geoogst als zij hun kop boven het zand steken, met verkleuring en open koppen tot gevolg waardoor de kwaliteit daalt. ‘Daarnaast hoeft onze machine maar één keer per drie dagen te steken, terwijl handmatige stekers dagelijks alle velden moeten doorlopen’, aldus Vermeer.

De machine bevat drie gepatenteerde onderdelen, die in serie geschakeld zijn. Vermeer: ‘Het detectiesysteem bestaat uit negentien meettasters die als harkjes door het zandbed bewegen. Nabijheidssensoren zien de asperge en slaan de locatie op zonder de asperge aan te raken. De robot gaat dan aan de slag en steekt de asperge heel precies met twee messen in een korf uit het zand. Een opvanggoot verzamelt de asperges, waarna de assistent op de machine de asperges direct in kistjes kan laden. Het derde onderdeel op de machine gooit het ontstane gat weer dicht met aarde en drukt de grond aan zodat de andere asperges optimaal door kunnen groeien. Dit alles gebeurt in 1 langgerekte machine, die met een constante snelheid van 0,5 m/s over het land rijdt.’

Dit aspergeseizoen wordt de bètaversie van de machine uitgebreid getest, in samenwerking met de WUR en de aspergetelers in de gebruikersgroep. De eerste machine moet voorafgaand aan het oogstseizoen van 2018 verkocht worden voor een € 0,5 miljoen.

Onderwerp:
AiDuurzaamheidMilieuRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×