Nieuws
0

Robot parkeert auto’s in Lyon

Gerald Schut

Het vliegveld Saint-Exupéry in het Franse Lyon heeft de wereldwijde primeur: sinds vrijdag 14 maart worden auto’s voor Lang Parkeren weggebracht door rijdende robots. De autonome steekwagentjes van Stanley Robotics brengen de auto van een bezoeker weg en weer terug volgens het chique principe van ‘valet-parking’: de gebruiker boekt tijdwinst, terwijl de ruimte op de parkeerplaats doelmatiger ingezet wordt.

Voorlopig rijden vier volledig elektrische minirobots af en aan op parkeerplaats P5+ voor Lang Parkeren. In vakblad Airport Technology legt directeur Stéphane Evanno van Stanley Robotics uit: ‘Het is een machine die autonoom het voertuig detecteert, eronder glijdt, het zachtjes bij de wielen optilt en wegbrengt naar het opslaggebied.’ Volgens het bedrijf gebruikt het systeem de helft van de ruimte van een reguliere parkeerplaats.

Een gebruiker zet zijn auto in een van de 12 wegbrengcabines en meldt hem aan via een zijn smartphone, waarna de steekrobot hem wegtrekt. Bij terugkomst scan je je telefoon en levert de robot je voertuig voor je neus af. De maximumdraagkracht van de robots is 3 ton. Na Lyon, gaat ook het Londonse Gatwick de robots introduceren.

Onderwerp:
AiRoboticaVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×