Nieuws
0

Robot plukt rijpe komkommers

Rijkert Knoppers

Het oogsten van komkommers kan binnenkort met een robot, dankzij de inspanningen van het Fraunhofer Instituut. De Duitse onderzoeksinstelling ontwikkelde een lichtgewicht robot die het oogsten kan overnemen van menselijke arbeiders.

De onderzoekers borduren in dit door de EU gesubsidieerde project voort op eerder onderzoek naar een modulair opgebouwde robot. Bij dit onderdeel van het door de EU ondersteunde Cucumber Gathering – Green Field Experiments (Catch)-project steken uit een rijdende bak twee robotarmen, die de komkommers verzamelen.

De zojuist gelanceerde nieuwe versie van de robot moet nog beter komkommers kunnen selecteren en efficiënter kunnen werken. Een speciale camera zorgt ervoor dat de robot 95 % van de aanwezige komkommers kan ontdekken, zelfs bij slecht weer kan de robot constateren of de komkommers rijp zijn. ‘De robot kan bijvoorbeeld met behulp van symmetrische en asymmetrische bewegingen of congruente en incongruente bewegingen bladeren opzij duwen’, verklaart dr. Dragoljub Surdilovic van het Fraunhofer Instituut. ‘Een gevolg is dat de robot tijdens de rit automatisch van richting kan veranderen om naar een komkommer te gaan en deze vervolgens te pakken.’

Lees verder onder de foto


De robot neemt het plukwerk over van menselijke werkers (Copyright: Fraunhofer IPK)

De robot beschikt over drie verschillende grijpers om de komkommers zonder beschadiging uit de grond te trekken: een grijper die werkt met een vacuüm-
techniek, een bionische spanklauw en een bionische robothand. Het ligt in de bedoeling dat de robot op termijn ook andere groenten kan gaan oogsten.

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×