Nieuws
0

Robothond van Boston Dynamics te koop

Dorine Schenk

De robothond Spot van het bekende Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics is nu commercieel verkrijgbaar. Het apparaat, dat met gemak over oneffen ondergrond en trappen loopt, is niet bedoeld als mechanisch huisdier. De makers richten zich op industriële toepassingen.

De vierpotige robot werd bekend dankzij filmpjes waarin hij ritmisch heen en weer beweegt op muziek of een deur opent en er doorheen loopt, ondanks dat een man hem tegenwerkt. Het nieuwe filmpje, waarin de commerciële robothond gepresenteerd wordt is een stuk serieuzer.

Er wordt getoond hoe Spot bijvoorbeeld gebruikt kan worden op bouwplaatsen om voorwerpen te verplaatsen. Erg zwaar mogen die overigens niet zijn. De robot kan maximaal 14 kg met zich meezeulen. Verder is zijn topsnelheid 4,8 km/h en kan hij ongeveer 90 minuten achter elkaar functioneren. De batterij kan gemakkelijk verwisseld worden zodat de robothond na een korte onderbreking weer aan het werk kan.

Dankzij een 360° camera kan hij zijn omgeving in de gaten houden en voorkomen dat hij ergens tegenaan botst. Verder staat hij zelfstandig op als hij valt, kan temperaturen van -20 tot 45°C aan, is stofdicht en kan tegen een flinke regenbui. De robot wordt aangestuurd met de Spot Software Development Kit.

De kosten om de robot te leasen zijn niet te vinden op de site. ‘Onze algemene leidraad is dat de totale kosten van de lease van het early adopter-programma lager zullen zijn dan de prijs van een auto’, zei Boston Dynamics marketing specialist Natalie Alper tegen CNET. ‘Maar wat voor een auto, hangt af van het aantal geleasde Spots en hoe lang de klant de robot zal leasen.’

Welke toepassingen Spot precies heeft, laten de makers over aan de fantasie van toekomstige kopers.

 

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×