Nieuws
0

Robotstrijd tussen de maïsplanten

Mischa Brendel

Van 17 tot en met 19 juni vond in het Duitse Bernburg-Strenzfeld voor de twaalfde keer het Field Robot Event plaats. Tijdens deze jaarlijkse internationale wedstrijd moeten veldrobots tussen de maïsplanten verschillende opdrachten uitvoeren.

Studenten van Wageningen UR hadden zich dit jaar verenigd in de Robatic Group, die was opgedeeld in twee teams met elk een eigen, elektrisch aangedreven robot: BullsEye en TrackKing. Beide robots beschikken over diverse optische sensoren, waaronder een laserscanner die de afstand tot gewassen en obstakels bepaalt.

BullsEye, een verbeterde versie van de robot van de voorgaande jaren, werd in het overall klassement zevende. TrackKing, een geheel nieuwe robot, werd tiende van de in totaal 23 deelnemers.

De wedstrijd bestond uit vijf verschillende taken: basisnavigatie, geavanceerde navigatie, het maken van een kaart met hierop de locatie van onkruid, een samenwerkingstaak met een andere robot en een freestyletaak, waarbij het team de robot zelf iets mag laten demonstreren.

De vierwielige BullsEye haalde bij de vierde en vijfde taak de tweede, respectievelijk derde plek. Als freestyle opdracht herkende de robot met speciaal geschreven software onkruid (gesimuleerd met gele golfballen) en bespoot deze vervolgens met een rode vloeistof (gesimuleerde onkruidverdelger).

Het onderliggende doel van het evenement is de inzet van autonome robots in de landbouw bevorderen. Een opkomende trend, vertelt Jan-Willem Kortlever, een van de woordvoerders van de Robatic Group: ‘In de toekomst zullen landbouwmachines steeds meer zelfstandig tussen de gewassen doorrijden om bijvoorbeeld gewassen te besproeien en onkruid te verwijderen.’

Onderwerp:
AiElektrotechniekMicro-elektronicaRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×